uređivačka politika

Avaz pretresen po zakonu, Vilić ostaje na čelu Direkcije

Vijesti / Flash | 30. 03. 2016. u 13:27 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici SIPA-e nisu postupili mimo protokola, niti su ugrozili nezavisnost medija i uticali na uređivačku politiku „Dnevnog avaza“, Mirsad Vilić nije odgovoran za napad na Aleksandra Vučića

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH nije na današnjoj sjednici prihvatio zahtjev za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića.

Prijedlog državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića nije dobio potrebnu većinu, jer su tri člana Nezavisnog odbora bili za, tri su se izjasnila protiv, a dva člana su ostali suzdržani.

To je danas novinarima rekao Enes Obralija, zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora. Kako prenose „Nezavisne novine“, Obralija je kazao da će zaključak biti upućen ministru Draganu Mektiću, koji je zatražio smjenu Mirsada Vilića, zbog napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima.

Naglasio je da su od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH dobili pismeni odgovor da je protiv tri policijska službenika bila pokrenuta interna istraga i da je utvrđeno da ne postoji odgovornost, odnosno, da su postupali po pravilima.

Kada je u pitanju zahtjev „Dnevnog avaza“ da se preispita odgovornost pripadnika SiPA-e za upad u redakciju ovog lista sa dugim cijevima Obralija je rekao da je utvrđeno da pripadnici agencije nisu postupili mimo protokola te da nisu ugrozili nezavisnost medija niti uticali na uređivačku politiku.

Upitan da kaže kakav je odnos Nezavisnog odbora kada je u pitanju upad policije u jedan medij, u ovom slučaju „Dnevni avaz“, Obralija je rekao da oni ne podržavaju upad policije u bilo koji mediji te bilo kakvo uplitanje u uređivačku politiku.

Na pitanje novinara je li danas razgovarano o zahtjevu ad hoc Komisije za njihovu smjenu Obralije je kazao da o tome ne može raspravljati Nezavisni odbor te da su oni danas razgovarali o svom izvještaju o radu te planovima za ovu godinu, a da će o njihovoj smjeni zastupnici raspravljati 5. travnja, na sjednici Zastupničkog doma BiH.

Na ovu odluku reagirao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekavši kako je neshvatljivo da je Neovisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH bilo potrebno devet mjeseci da se izjasni o njegovoj inicijativi za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

"Smatram da je to neozbiljan pristup Neovisnog odbora i da oba doma parlamenta BiH trebaju preispitati njegov neefikasan rad, a u nekim slučajevima i nezakonito donošenje odluka na Neovisnom odboru", rekao je Mektić.

Kopirati
Drag cursor here to close