Ispitivanje u Londonu

Assange ispitan zbog optužbi za silovanje

Vijesti / Flash | 14. 11. 2016. u 13:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedska glavna tužiteljica Ingrid Isgren u ponedjeljak je stigla u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu kako bi ispitivala osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, nakon duge pauze u postupku istrage navoda o silovanju, a koja je pokrenuta u Švedskoj prije više od šest godina.

Assange boravi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu otkako je zatražio politički azil u 2012. kada je Švedska izdala potjernicu za njim. Ekvadorski tužiltelj je ispitivao Assangea, postavljajući pitanja koja je Švedska proslijedila ranije.

Intervjuu je prisustvovala glavna švedska tužiteljica Ingrid Isqren. Također je javljeno da je švedska policijska inspektorica Cecilia Redell prisustvovala ispitivanju. Objema je, međutim, dopušteno da samo traže pojašnjenja Assangeovih odgovora, ali ne i da postavljaju nova pitanja.

Assangeovi odgovori bit će prevedeni i poslani švedskim vlastima na razmatranje. Ukoliko on pristane na to, DNK utorak će biti uzet od njega.

Assangeov odvjetnik Per Samuelsson izjavio je da bi ispitivanje moglo potrajati nekoliko dana, dodajući kako je prerano reći šta je današnji sastanak donio i kakva informacija izvučena od Assangea bi mogla biti predočena u javnosti, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close