Nemar EU

Ashdown: Bez mirnog Balkana nema mirne Europe

Vijesti / Flash | 12. 05. 2017. u 06:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina treba iskoristiti pobjedu Emmanuela Macrona u Francuskoj i vjerojatni daljnji ostanak Angele Merkel na vlasti kako bi Europu navela da se vrati svojim obavezama i pomogne u konačnom oblikovanju funkcionalne države. Europska unija ima moći koje konačno ponovo treba početi koristiti ne samo u BiH nego i na Balkanu. Jer, bez mirnog Balkana nema mirne Europe, smatra nekadašnji visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdovvn.

U razgovoru za „Dnevni avaz" on upozorava da je stanje na Balkanu sve rovitije i da se mora iskoristiti francusko-njemačka osovina za rješavanje problema u ovoj regiji.

''Nije problem u Daytonu. Njemu je rok trajanja prošao To je davno iza nas. Priča o Daytonu 2, jednostavno, nije potrebna. U Europi se pojavljuju neki koji pričaju o novoj berlinskoj konferenciji. Kategorički sam protiv toga, a i ne mislim da bi se novo crtanje granica u Europi uopće i moglo dogoditi. Mi, Europljani, imamo instrumente, samo ih trebamo početi koristiti'', kaže Ashdown.
Naglašava da bi mogao svašta prigovoriti nesposobnim bh. političarima, ali je njegova oštrica nezadovoljstva, ipak, usmjerena na institucije EU i, posebno, bivšu visoku predstavnicu za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton. Ona nije iskoristila mehanizme koje je imala na raspolaganju kako bi stvari u BiH išle svojim prirodnim tijekom.

''Nitko ne govori o bonskim ovlastima. One trebaju biti na raspolaganju samo u kraj njoj nuždi. Nemar EU doveo je do produbljenja problema na Balkanu. Svi su mislili da ćemo probleme imati na Kosovu, ali se vidi da su Makedonija i BiH bure baruta na Balkanu. U vašoj zemlji EU ima toliko instrumenata moći, ali ih ne koristi, i to se mora promijeniti. Stanje u Europi nakon izbora u Austriji, Nizozemskoj, Francuskoj, uskoro i u Njemačkoj, iza nas ostavljaju jedan period nesigurnosti i vrijeme je da se EU vrati na Balkan i sredi stanje'', ističe Ashdown.

On očekuje da bi se neke konkretne aktivnosti na tom planu mogle vidjeti već na jesen ove godine.

''Ne mislim da će se čekati ishod izbora za Europski parlament krajem 2019., radit će se mnogo brže. Vjerujem da će tako biti'', precizira nekadašnji visoki predstavnik.

On se nada i da će se Berlinu i Parizu priključiti London i Haag. Britanska vlada mogla bi „kompenzirati" Brexit jačom suradnjom sa EU na planu sigurnosti i vanjske politike, a u svemu je potrebna nizozemska odlučnost i preciznost.

''Kada se sve to sklopi, a sve upućuje na takav razvoj događaja, konferencija o Balkanu naredne godine u Londonu bila bi zaokružen proces na proces na kojem će se staviti pečat i na daljnji tok regije koji je proteklih više od stotinu godina preokupirao pažnju Europe i svijeta ratovima i nestabilnostima. Mogli bismo se, I dakle, nadati mirnijem razdoblju'', zaključuje Ashdown u razgovoru za "Avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close