Dužnost zove

Arnaut Zvizdiću: Kad će sjednica?

Arnaut je podsjetio da čak 30 prijedloga zakona čeka pokretanje procedure da su zastupnici uputili brojne inicijative, te da niz međunarodnih ugovora čeka suglasnost za ratifikaciju.
Vijesti / Flash | 05. 09. 2019. u 12:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut postavio je pitanje predsjedavajućem tog Doma Denisu Zvizdiću zašto još uvijek ne saziva sjednice, iako je tu dužnost od Borjane Krišto preuzeo prije točno mjesec dana. 

Arnaut je podsjetio da čak 30 prijedloga zakona čeka pokretanje procedure da su zastupnici uputili brojne inicijative, te da niz međunarodnih ugovora čeka suglasnost za ratifikaciju. 

Istaknuo je da činjenica kako povjerenstva nisu formirana ne može biti izgovor za nesazivanje sjednica jer je obveza predsjedavajućeg da "stvori pretpostavke za potpuno ostvarivanje prava i obavljanje dužnosti zastupnika u okviru nadležnosti Doma" (član 27.(1)j) Poslovnika). 

''Prihvaćajući dužnost člana Kolegija, a sada i predsjedavajućeg, osim brojnih prava i privilegija preuzeli ste i navedene obveze. S obzirom da ih ne izvršavate, Dom nije u mogućnosti donositi zakone, uključujući drastično smanjenje otpremnina, olakšavanje naplate alimentacija, ili smanjenja činovničkih opterećenja na kandidate za rad u državnoj službi'', naveo je Arnaut. 

Također, podsjetio je da zbog nesazivanja sjednica Dom nije razmatrao njegovu inicijativu kojom bi se Vijeću ministara BiH naložilo da bliske srodnike nositelja pravosudnih funkcija uvede u sukob interesa i onemogući njihovo postavljanje na rukovodeće pozicije u vladinim tijelima, javnim pouzećima i agencijama za privatizaciju. 

Konačno, zbog nesazivanja sjednica Doma zastupnici nisu u mogućnosti otvoriti raspravu o činjenici da tajnik Doma još uvijek nije zakazao konstituirajuću sjednicu Istražnog povjerenstva o stanju u VSTV-u, čije su formiranje pozdravile veleposlanstva SAD-a i Misija OSCE, naveo je Arnaut u zastupničkom pitanju.

Kopirati
Drag cursor here to close