Ispitivanja

Arnaut: Katastrofalno stanje u pravosuđu, Tadić dobila 11 datuma

''Dali smo joj jedanaest datuma, i kažem opet, nebrojen broj termina, tako da ni za jedan datum nismo rekli: u 13 sati, već, nakon 13 sati, pa biraj. Vidjet ćemo''
Vijesti / Flash | 02. 10. 2020. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Detektirali smo katastrofalno stanje u pravosudnim institucijama, u pravosuđu Bosne i Hercegovine općenito. Još uvijek je rano govoriti o glavnom problemu, mi smo imali trinaest sjednica u četiri mjeseca, međutim, ja nemam sumnje da ćemo doći do onih glavnih problema'', rekao je za BHRT predsjednik Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH Damir Arnaut.

Glavni problemi

Prema njegovim riječima, Komisija ima dva glavna zadatka: da kroz razgovore i prikupljanje dokumentacije pripremi izvještaj i, takođe, pripremi eventualne izmjene i dopune zakona.

''Ono što je meni posebno drago, veleposlanica OSCE-a, gospođa Kavalec, je eksplicitno istaknula da sa zanimanjem prati rad Privremene istražne komisije i da željno iščekuje izvještaj koji ćemo mi pripremiti. To pokazuje jedno veliko povjerenje međunarodne zajednice. Ne treba zaboraviti da je OSCE glavna međunarodna institucija za pitanja pravosuđa'', istaknuo je Arnaut.

On je kazao kako je siguran da će ti glavni problemi vjerojatno sličiti onome što su međunarodne institucije već istaknule.

''Dakle, evo imamo izvještaj Džoan Korner, imamo Pribeov izvještaj, ali izuzetno, izuzetno je bitno da imamo i izvještaj, prije svega, bosanskohercegovačke institucije na najvišoj razini, državni parlament je najviša razina zakonodavne vlasti u nekoj zemlji, i da će to biti rezultat vrlo javnih saslušanja'', kazao je Arnaut.

Pred Komisijom su, kako je ranije i najavljeno, saslušani glavni disciplinski tužitelj Ureda disciplinskog tužitelja Alena Kurspahić Nadarević i zamjenik glavnog disciplinskog tužitelja Mirza Omerović.

''Gospođa Kurspahić Nadarević i gospodin Omerović su se pojavili na saslušanju pred Komisijom u svojstvu svjedoka i bilo je zaista korisno saslušanje. Oni su čelni ljudi Ureda disciplinskog tužitelja koji je, u suštini, institucija koje je najpozvanija da govori o tome na koji način je potrebno sankcionirati negativne pojave u pravosuđu. Na kraju krajeva, njihov je zadatak da to i provode – gdje treba unaprijediti zakonski okvir, koji su problemi sa kojima se susreću – tako da je Komisija danas zaista jako puno čula, jako puno naučila od ovih sugovornika, odnosno svjedoka'', naveo je Damir Arnaut, dodavši da su članovi tog tijela čuli konkretne prijedloge zakonskih rješenja.

''Ja mislim, ono što je najbitnije što smo čuli je da je neophodno izdvojiti Ured tužitelja od samog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), dakle, i zakonski Ured disciplinskog tužitelja urediti kao zasebnu instituciju, ali isto tako fizički odvojiti od VSTV-a, s obzirom da dosadašnje iskustvo, barem kako su oni to rekli, pokazuje da nije dobro kada je institucija koja odlučuje o disciplinskoj odgovornosti sudaca i tužitelja, prije svega, sastavni dio Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća koje imenuje nositelje tih istih pravosudnih funkcija. Shodno tome, i kada sjede u istoj zgradi, kada dijele Tajništvo, kada vide članovi VSTV-a koji svjedoci dolaze u Ured disciplinskog tužitelja, koja se vještačenja rade od strane Ureda disciplinskog tužitelja, i tako dalje'', objašnjava predsjednik Komisije.

Gordana Tadić

On je rekao da je Komisija, kako se može vidjeti iz njenog rada, izuzetno transparentna, izuzetno javna u svom radu, sva saslušanja su otvorena za medije i, u pravilu, deseci predstavnika medija prisustvuju sjednicama Komisije.

''Nikada nismo sjednicu zatvorili za javnost, niti ćemo to ikada uraditi bez neke prijeke potrebe, u smislu ako razmatramo nešto što nosi oznaku tajnosti, itd. Vidjeli smo da smo imali jako dobar odziv, dakle, sudac Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić, sudac Vrhovnog suda Federacije i član VSTV-a Goran Nezirović, bivši tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Marković, sudac Europskog suda za ljudska prava ispred Bosne i Hercegovine Faris Vehabović. Mi već sada imamo više sjednica nego državni parlament, a počeli smo sa radom prije tek četiri mjeseca. Već u ponedjeljak imamo iduću sjednicu gdje ćemo saslušati kao svjedoke profesora Edina Šarčevića, eminentnog profesora prava koji predaje u Njemačkoj, i odvjetnika Ifeta Ferageta.''

Javnost, ipak, naviše zanima zašto nije saslušana glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić.

''Gospođa Tadić je dva puta dostavila službeno obrazloženje da zbog ranije preuzetih obaveza nije u stanju pristupiti sjednicama Komisije na koje smo je pozivali. Dali smo joj jedanaest datuma, i kažem opet, nebrojen broj termina, tako da ni za jedan datum nismo rekli: u 13 sati, već, nakon 13 sati, pa biraj. Vidjet ćemo'', rekao je Arnaut, odbijajući da špekulira o tome da li će se će tužiteljica Tadić odazvati pozivima.

''Ja mislim da je razlog zbog čega ova Istražna komisija uživa ovakvo povjerenje javnosti, također i povjerenje međunarodne zajednice, zbog toga upravo što se ne upuštamo u ove dnevnopolitičke špekulacije. Poziv je otišao, poziv je, ja mislim, zaprimljen. Ima jedanaest datuma, nebrojen broj termina. Tek kada ti rokovi isteknu, ja se mogu očitovati o tom pitanju''.

Saradnja s Komisijom je obavezna. Šta ako se dogodi da se netko ogluši o pozive i ne pojavi se?

''Suradnja sa Komisijom je obavezna, prema Zakonu o parlamentarnom nadzoru. Zakon propisuje prekršajne sankcije. Mi još uvijek nismo na razini Sjedinjenih Američkih Država gdje to podrazumijeva i krivičnu odgovornost, ali mislim da smo na dobrom putu. Ovo je prvi put da postoji ovakvo istražno tijelo na razini Bosne i Hercegovine. Prvi put se naša javnost suočava s ovim i ja se nadam da ćemo doći u situaciju da imamo istražne komisije i da budu propisane krivične sankcije za nesuradnju s njima'', rekao je Damir Arnaut, naglasivši kako je svjestan da to sa ovom komisijom neće biti slučaj.

Kopirati
Drag cursor here to close