Godišnjica formiranja ARBiH

Oručević: Naša djeca ne uče pravu istinu

U Mostaru je održana svečana akademija povodom obilježavanja godišnjice formiranja ARBiH
Vijesti / Flash | 12. 04. 2019. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ono što je ustanovljeno u sudnici mora se učiti u učionicama. Naša djeca još ne uče pravu istinu i mi našoj djeci moramo približiti povijest'', rekao je Safet Oručević u Mostaru uoči svečane akademije povodom obilježavanja godišnjice formiranja ARBiH.

No smatra, da ono što je presuđeno u sudnicama nije moguće učiti na teritoriji cijele BiH.

Foto: Bljesak.info / Sa svečane akademije u Mostaru

''Čitao sam da 20-30 godina nakon rata u Njemačkoj nisu priznavali zločine nad Židovima, a u njemačkim školama su učili kako su djecu, kako su njih Židovi maltretirali. Mora se jedan dan mozaikom presuda doći do istine što se dogodilo i netko to mora učiti'', rekao je Oručević, dodajući da će se netko morati ispričati, a netko prihvatiti ispriku, da bi se mir postigao.

''Vrijednosti za koje su se vojnici ARBiH borili u zadnjih 15 godina postaju sve više ugrožene, ne znam iz kojih razloga i kakve politike'', zaključio je Oručević.

Foto: Bljesak.info / Sa svečane akademije u Mostaru

Suad Muharemović pukovnik u mirovini, jedan od ratnih zapovjednika ''441 viteške'' i trenutni predsjednik Udruge 'Zlatni ljiljani' HNŽ u izjavi za medije rekao je kako se obilježava godišnjica formiranja Armije 'jedne od najsvjetlijih točaka BiH''.

''Ove godine se obilježava 27 godina formiranja ARBiH jedne od najsvjetlijih točaka ove države. U ime Armije RBiH i u temelje ove države ugrađeni su najhrabriji sinovi države i naša dužnost je da se svake godine sjetimo svih ljudi koji su zdušno branili državu. Na kraju je obranili tako da mi imamo našu državu slobodnu i po mjeri njenih građana'', rekao je Muharemović, dodajući ''kakva je takva je - naša je''.

Foto: Bljesak.info / Sa svečane akademije u Mostaru

''Država je bila osuđena na propast, da nestane. Na nju je bila izvršena dvostruka agresija s istoka i zapada. 1995. Daytonom imamo državu koju moramo voljeti i cijeniti. Na nama živima je da se sjećamo tih heroja, događaja i borbi koje smo imali da bi dobili državu'', poručio je Muharemović.

Foto: Bljesak.info / Upriličena je i izložba ratnih fotografija
Foto: Bljesak.info / Detalj sa akademije

U okviru obilježavanja ove obljetnice, u Centru za kulturu je postavljena izložba ratnih fotografija, a u ponedjeljak će se u 11 sati na Šetlucima odati počast šehidima i poginulim borcima.

Foto: Bljesak.info / Detalj sa akademije
Foto: Bljesak.info / Upriličena je i izložba ratnih fotografija
Foto: Bljesak.info / Sa svečane akademije u Mostaru
Foto: Bljesak.info / Detalj sa akademije

Akademija je održana u okviru sedmodnevnog programa kojeg je povodom Dana Armije RBiH organiziralo više udruženja proisteklih iz Armije u suradnji s Centrom za kulturu Mostar, Ministarstvom obrazovanja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Centrom za mir. 

Uz ostalo, upriličena je izložba pod naslovom "Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara",  te prikazan film "Obrana Mostara". 

Za 15. travnja zakazana je posjeta Šehitlucima i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close