Prosvjedi

Sarajevo: Policija uoči bleiburške mise poziva na suzdržanost

"Policija poziva sve građane i posjetitelje Sarajevske županije da se suzdrže od ispoljavanja bilo kakvih protupravnih ponašanja"
Vijesti / Flash | 15. 05. 2020. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevska policija pozvala je u petak sve građane na suzdržano ponašanje uoči najavljene mise za žrtve bleiburške tragedije dok su neke nevladine udruge potvrdile kako će u subotu svakako organizirati prosvjede zbog tog vjerskog obreda.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije priopćenjem su podsjetili kako je zbog epidemiološke situacije još uvijek na snazi zabrana održavanja većih skupova pa će svi koji bi takvu mjeru prekršili biti sankcionirani sukladno zakonu, javlja Hina.

"Policija poziva sve građane i posjetitelje Sarajevske županije da se suzdrže od ispoljavanja bilo kakvih protupravnih ponašanja", stoji u priopćenju objavljenom uoči misnog slavlja koje je potaknulo brojne prijepore u Bosni i Hercegovini i dovelo do velikih napetosti u Sarajevu.

Protivnici služenja mise među kojima su i sva tri člana Predsjedništva BiH procijenili su kako je ona zapravo rehabilitacija ustaštva dok su iz Crkve poručili kako je riječ isključivo o vjerskom obredu i molitvi za pokojne koja nema veze ni sa jednim režimom ili ideologijom.

Ranije je najavljeno kako će u subotu u vrijeme kada bude služena misa u sarajevskoj katedrali Srca Isusova vrijediti posebne mjere ograničenja kretanja. U katedralu će moći ući samo 20 vjernika koje je odabrala Crkva a svima drugima prilaz sarajevskoj prvostolnici će biti zabranjen još od 9 sati ujutro.

Savez antifašističkih boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) pozvao je svoje članove i simpatizere da se u vrijeme kada bude služena misa okupe na trgu ispred sjedišta državnog parlamneta i Vijeća ministara kako bi tamo mimohodom prosvjedovali zbog onoga što smatraju rehabilitacijom NDH i relativizacijom ustaških zločina.

Na lokaciji na kojoj je najavljeno to okupljanje u petak je postavljen veliki pano s autentičnom fotografijom iz ožujka 1945. na kojoj su na vješalima građani Sarajeva koje su objesile ustaše po nalogu njihovog zapovjednika Maksa Luburića.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović u petak je na sjednici Zastupničkog doma državnog parlamenta potvrdio kako je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pismom izvijestio to ministarstvo da strahuje za svoj život i sigurnost kao i za sigurnost svih katolika u zemlji.

"Kardinal je ocijenio kako se dignula politička i medijska hajka koja je po njegovu sudu stvorila ozračje netrpeljivosti gdje je ugrožen njegov i život katolika", kazao je Mahmutović odgovarajući na pitanje zastupnika HDZ BiH Borjane Krišto što vlasti poduzimaju kako bi zaštitile Katoličku crkvu i njezina prava na slobodu djelovanja nakon što je izložena napadima zbog najave održavanja mise za bleiburške žrtve.

Doministar Mahmutović kazao je kako su o kardinalovim upozorenjima izvijestili Ministarstvo sigurnosti BiH koje je zaduženo poduzeti odgovarajuće mjere, prenosi Hina.

Podsjetio je ipak kako prema Zakonu o slobodi vjere stoji da crkve i vjerske zajednice "ne smiju djelovati na način protivan pravnom poretku, javnoj sigurnosti, moralu ili na štetu života i zdravlja, odnosno na štetu prava i sloboda drugih".

"Očito su ugrožena i prava drugih", zaključio je Mahmutović.

Krišto je pak kazala kako takvim odgovorom nije zadovoljna dodajući kako svaki zločin treba osuditi a svaka nedužna žrtva ima pravo na pijetet.

Podsjetila je kako je 1995. godine u Sarajevu već jednom održana komemoracija za bleiburške žrtve i tada to nikome nije bio problem kao sada.

"Nakon 25 godina možemo se pitati jesu li ovo neki drugi ljudi i neko drugo Sarajevo", kazala je Krišto zaključivši kako se prijeporima oko mise zapravo pokušava skrenuti pozornost s nekih afera, posebice onih vezanih za problematične javne nabavke u vrijeme epidemije.

Kopirati
Drag cursor here to close