APIK

Anonimna prijava protiv Milana Tegeltije proslijeđena Tužiteljstvu BiH

Anonimna prijava koja se odnosi na određene nepravilnosti u radu VSTV je otišla i na adresu Upravnog inspektorata Ministarstva pravde BiH.
Vijesti / Flash | 17. 07. 2019. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) je zaprimila anonimnu predstavku u kojoj se navode indicije koruptivnog ponašanja i nepravilnosti u radu predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije, a u vezi onemogućavanja institucije kojom rukovodi da postupi u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH i Poslovnikom o radu VSTV-a kako bi se u zakonitom postupku unutar Vijeća ispitale činjenice o aferi "Potkivanje" i utvrdila njegova eventualna odgovornost.

Zloupotreba položaja

Nakon analize spomenute predstavke i ocjene njene osnovanosti, APIK je danas proslijedio predmetnu predstavku Tužiteljstvu BiH na eventualno poduzimanje mjera i radnji iz njihove nadležnosti, naveli su za N1 iz APIK-a.

Anonimni prijavitelj u prijavi u koju je N1 imala uvid navodi da je "Milan Tegeltija počinio korupciju u smislu zloupotrebe položaja i ovlaštenja kako bi onemogućio instituciju VSTV-a, na čijem čelu se nalazi, da u takvoj situaciji postupi u skladu sa Zakonom o VSTV-u i Poslovnikom o radu VSTV-a, kako bi se unutar Vijeća u zakonitom postupku ispitale činjenice o aferi 'Potkivanje' i utvrdila njegova eventualna odgovornost, čime je sebi pribavio kakvu osobnu korist".

Nadalje, u prijavi se navodi, Tužiteljstvo BiH i Ured disciplinskog tužitelja su u skladu sa svojim nadležnostima pokrenuli postupak dok predsjednik VSTV-a i VSTV nisu pokrenuli postupak.

Ne zna on

U izjavi za našu televiziju, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija kaže da nema nikakav komentar "na nešto što niti je vidio niti zna o čemu se radi". Kako je kazao, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) ne može cijeniti osnovanost ili neosnovanost navoda u prijavama".

"Za to je nadležno prije svega Tužiteljstvo, a eventualno i Sud, tako da su je oni i mogli samo proslijediti na Tužiteljstvo kao nadležni organ. U svakom slučaju, Tužiteljstvo je nadležno za provođenje svih potrebnih radnji po svakoj prijavi uključujući i tu. Ukoliko je predmet prijave ono što je se u proteklih mjesec dva dana govorilo, onda mogu da kažem da je Tužiteljstvo već obavijestilo javnost o mom statusu u tom predmetu, što znači da ne postoji osnova sumnje da sam počinio bilo kakvo kazneno djelo, nego da u tom predmetu imam status svjedoka. Za sve druge informacije po tom adresa je nadležno tužiteljstvo", kazao je Tegeltija za N1.

Također, anonimna prijava koja se odnosi na određene nepravilnosti u radu VSTV je otišla i na adresu Upravnog inspektorata Ministarstva pravde BiH.

"Prijava je dostavljena na rad postupajućem inspektoru, koji će, u zakonskom roku od 30 dana, istu ispitati i, u skladu sa zakonom propisanim nadležnostima, poduzeti odgovarajuće radnje", naveli su za N1 iz Ministarstva pravde BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close