Zabrana za izbjeglice

Apelacijski sud odbacio Trumpov zahtjev za deblokiranje uredbe

Vijesti / Flash | 05. 02. 2017. u 10:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki Apelacijski sud odbacio je danas zahtjev administracije predsjednika Donalda Trumpa da hitno bude ponovo stavljena na snagu njegova uredba o zabrani ulaska u SAD za izbjeglice i državljane sedam pretežno muslimanskih zemlja, javlja AP.

Ministarstvo pravde SAD-a podnijelo je u subotu uvečer žalbu protiv suspenzije kojom je sud blokirao odluku predsjednika Trumpa o zabrani ulaska u zemlju za izbjeglice i državljane sedam zemlja s pretežno muslimanskim stanovništvom, a Trump je obećao da će svoju odluku vratiti na snagu.

U žalbi se ističe da je "suvereno pravo" predsjednika da strance primi u zemlju ili ne, navodeći kao "osnovni princip da stranac koji traži prvi put ulazak u SAD traži privilegiju i nema ustavna prava u vezi sa njenom primjenom", prenijela je američka agencija.

Američki predsjednik okarakterizirao je u subotu kao "smješnu" presudu suca Jamesa Robarta iz Seatlea, poručivši da će odluka "takozvanog suca" biti poništena.

''Pobijedit ćemo. Radi sigurnosti zemlje, pobijedit ćemo'', rekao je Trump novinarima na Floridi, prenosi Reuters.

Trump je jučer, u nizu 'tvitova', osudio odluku koju je federalni sudac donio u petak, a u jednom od njih je naveo da će, zbog blokiranja odluke o zabrani ulaska, mnogi "loši i opasni ljudi moći da nagrnu u zemlju".

Američka vlada upozorila je da odluka o ukidanju zabrane putovanja u SAD izravno šteti javnosti.
Ministarstvo pravde zahtijeva da odluka suca Robarta bude stavljena izvan snage dok se ne odgovori na podnesenu žalbu, naglašavajući da je zabrana ulaska neophodna "kako bi se osiguralo da oni kojima je odobren ulazak nemaju namjeru da naškode Amerikancima i nemaju veze s terorizmom".

Odlukom suca Robarta, američka administracija je spriječena da stavi na snagu uredbu kojom je, također, zabranjen pihvat sirijskih izbjeglica i koja je izazvala prosvjede velikih razmjera širom SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close