Jer nas se tiče

Apel svim razinama vlasti: Djelujte da se riješi problem mostarskog smeća

Građani okupljeni oko inicijative ''Jer nas se tiče'' apeliraju na sve razine vlasti da djeluju
Vijesti / Flash | 19. 06. 2019. u 16:57 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pozivamo sve resorne i stručne institucije, sve razine vlasti, kao i sve pojedince da u ovom trenutku pokažu maksimalnu kooperativnost i posvećenost rješavanju aktualnog problema prikupljanja i zbrinjavanja komunalnog otpada u Gradu Mostaru, kako ne bi došlo do ozbiljnijih ekološko-zdravstvenih posljedica po stanovništvo'', priopćeno je danas iz građanske inicijative ''Jer nas se tiče'', oko koje je okupljena skupina mještana sjevernog dijela Mostara.

''Ovim putem nalazimo za shodnim da informiramo javnost o ključnim i opravdanim apelima i zahtjevima građana vezanim za aktualnu problematiku deponije na lokalitetu Uborak, a pogotovo sa zahtjevom da se počne sa postepenim zatvaranjem deponije u krajnje razumnom roku, te izvrši saniranje šireg prostora stare i nove deponije'', poručili su iz ove inicijative apelirajući na sve razine vlasti.

Apel svim razinama vlasti

''Apeliramo na sve razine počevši od jedinice lokalne samouprave – odnosno Grada Mostara, preko županijske do federalne razine vlasti, da promptno uspostave propisani monitoring poštivanja svih pozitivno - pravnih legislativa i normi, kako bi se sveli na minimum i eliminirali svi negativni utjecaji na život i zdravlje ljudi, ali i okoline, tijekom odlaganja komunalnog otpada, prije konačnog prestanka postupka odlaganja'', pišu u priopćenju.

''Bezrezervno podržavamo Zaključak urađenih inspekcijskih nalaza da se mulj sa pročistača kanalizacijskog otpada ne može odlagati na postojeću deponiju na lokalitetu Uborka. Ovim putem pozivamo sve resorne i stručne institucije, sve nivoe vlasti, kao i sve pojedince da u ovom trenutku pokažu maksimalnu kooperativnost i posvećenost rješavanju aktualnog problema prikupljanja i zbrinjavanja komunalnog otpada u Gradu Mostaru, kako ne bi došlo do ozbiljnijih ekološko-zdravstvenih posljedica po stanovništvo'', poručili su iz inicijative građana.

Zlonamjerno korištenje problema

Oštro su osudili i odbacili bilo kakve pokušaje zlonamjernog korištenja postojećeg problema, te prikupljanje jeftinih poena od strane političkih subjekata, pojedinaca i neformalnih grupa, koji ovaj problem pokušavaju ispolitizirati i predstaviti sebe kao „neumorne borce za ljudska prava“.
Ovakvim ponašanjem kažu, nanose štetu časnoj borbi stanovništva protiv realnog problema.

''Apeliramo na sve njih da takvim neodgovornim ponašanjem ne doprinose rješavanju problema, već štoviše unose razdor među građane koji su ujedinjeni u rješavanju ove problematike. Kao odgovornim građanima, isključivo nam je u cilju i interesu da se ovaj problem efikasno i sistemski riješi, te saniraju posljedice, koje, duboko se nadamo, neće osjetiti generacije koje tek dolaze'', priopćeno je iz inicijative.

Blokada, propali sastanak...

Podsjetimo, odvoz smeća na J.P. Deponija d.o.o. na lokaciji Uborak je u blokadi već deseti dan, a iako se otpad iz kontejnera počeo prikupljati, na nekim dijelovima grada, zbog velike količine smeća Mostaru prijeti epidemiološka katastrofa.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predstavnici mještana nastanjenih oko područja deponije Uborak na sastanku u ponedjeljak u Mostaru nisu postigli konkretan dogovor oko deblokade deponije.


Sudionici sastanka odlučili su uputiti inicijativu federalnoj vladi za pomoć u rješavanju problema mostarske deponije, međutim stanovnici nisu pristali na dogovor bez konkretnih datuma o izvršavanju obveza od strane Gradske uprave i datuma izmještanja deponije. 

Smatraju da bez dogovorenih datuma, nema načina kontrole dogovorenog i boje se da bi se njihova agonija života u nemogućim uvjetima u blizini deponije mogla nastaviti godinama.

Kopirati
Drag cursor here to close