Pomoć

Apel sa Golanske visoravni: Želimo se vratiti u BiH

Nakon žestokih sukoba u provinciji Daraa, izbjegao je sa ženom i troje djece iz ovog područja. Tvrdi da uvjeti postaju sve teži i moli za pomoć da se vrati u BiH.
Vijesti / Flash | 17. 07. 2018. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački državljanin sirijskog porijekla, Isam Al-Hawamda, trenutno se nalazi na Golanskoj visoravni, blizu granice sa Sirijom i moli institucije naše zemlje za pomoć.

Nakon žestokih sukoba u provinciji Daraa, izbjegao je sa ženom i troje djece iz ovog područja. Tvrdi da uvjeti postaju sve teži i moli za pomoć da se vrati u BiH, prenosi N1.

Ovaj pedesetsedmogodišnji Sirijac i ujedno državljanin BiH, prvi je put u BiH došao '85, kaže. Objasnio je da se obrazovao u BiH, studirao medicinu u Hrvatskoj, a da je tijekom rata bio dijelom jedne egipatske humanitarne organizacije.

Državljanstvo je, kaže, dobio '96, a državljani BiH su dvoje, od troje njegove djece. Prije revolucije u Siriji, odlučio se vratiti u rodni grad Al-Harra - u sirijskoj provinciji Daraa.

Upravo tu se posljednjih tjedana intenziviraju borbe između sirijske vojske i opozicije.

Prije nego što je sirijska vojska zauzela teritorij, raseljeno je oko 320.000 ljudi, procjena je UN-a. Dio se uputio ka Jordanu, dio ka Izraelu, na Golansku visoravan - među njima i državljanin BiH, Isam Al Hawamda.

"Pobjegli smo prema izraelskoj granici, jer je bila bliže. Otišli smo u selo Brega. Pošto sam državljanin BiH, tražim od vlasti BiH da me izbave što prije, preko izraelske teritorije", kazao je za N1.

Veleposlanica BiH u Izraelu Jelena Rajaković kaže da je reagirala prema nadležnim institucijama:"U ovom trenutku čekamo instrukcije o daljem postupanju, nakon čega bismo se odmah obratili izraelskim vlastima i pokušali isposlovati njihovo prebacivanje preko punta koje drže snage UN-a. Ja sam u kontaktu sa gospodinom putem telefona i društvenih mreža. On je upoznat sa svim, zna da je njegov slučaj u proceduri, zna da su nadležne institucije u BiH obaviještene. Onaj prvi i osnovni korak je učinjen. Sada je na nama da čekamo i da odmah postupimo i stavimo u rad sve to prema institucijama Izraela", izjavila je Rajaković.

Sirijska obitelj obratila se i bosanskohercegovačkom veleposlanstvu u Jordanu, tvrdi Al-Hawamda.

"Javio mi se i savjetnik BiH u Jordanu i tražio mi je neke dokumente. Tražio je da stupim u kontakt sa nekim međunarodnim organizacijama što sam i učinio. Otišao sam u bazu Mirovnih misija i razgovarao sam sa službenikom koji mi je poslao broj savjetnika u Ammanu. Obećao je da će i sam s njim razgovarati. To je bilo u subotu i od tada mi se nije javio. Ovdje je postalo opasno, jer se borbe vode blizu i avioni stalno bombardiraju", kazao je Al-Hawamda.

U Udruženju "Društveni Kongres Sirijaca" znaju za slučaj, no nemoćni su kažu,  baš kao i Al-Hawamda, sa ženom, kćerkom i dva sina Golanskoj visoravni, dok čekaju na reakciju institucija BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close