Sarajevo

Antifašizam nije uništen

Vijesti / Flash | 09. 05. 2017. u 10:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, izaslanstva Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva obilježili su Dan pobjede nad fašizmom polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima u Sarajevu.

''Obvezni smo budućim generacijama ukazivati na tekovine antifašizma, koji je utkan u povijest BiH i svih njezinih građana'', izjavio je Dunović nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju Vječna vatra, navodeći da "antifašizam danas nije toliko popularan u BiH jer se propagiraju neke druge vrijednosti".

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić kaže da su borbu protiv fašizma i agresije građani svojim patriotizmom, ljubavlju prema gradu i domovini, također obranili i 2. svibnja.

''Kultura sjećanja još uvijek nije na razini na kakvoj bi trebala biti, jer današnji dan pokazuje koliko nas je malo osviješteno i koliko ima odnosa prema nečemu što je tradicija. Ipak, vjerujem da će ono što obrazovanje treba ponuditi mladim ljudima donijeti i bolje vrijeme'', kazala je Babić.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić podsjetio je da je 9. svibnja kapitulirala nacistička Njemačka, što se smatra pobjedom nad fašizmom. Građanima je poručio da uvijek trebaju imati pri svijesti da korijeni fašizma nikada nisu do kraja zatrti, protiv čega se treba boriti.

Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora SUBNOR-a Rade Džajić istaknuo je da je 9. svibnja, Dan pobjede nad fašizmom, najznačajniji dan u povijest.

''Antifašizam nije uništen i danas ima veliku ulogu među svim narodnostima u očuvanju trajne borbe da živimo slobodno i svoji na svome'', naglasio je Džajić danas u Banja Luci na obilježavanju Dana pobjede.

Izrazio je zadovoljstvo jer je ove godine i u Banja Luci upriličen ''Marš besmrtnog puka''.

''Nošenje fotografija boraca NOR-a i zastava ratnih brigada u NOR-u samo je jedan mali doprinos preživjelih boraca i njihovih potomaka tome da je njihova borba za slobodu neuništiva i da se neće prepustiti zaboravu'', rekao je Džajić.
''Besmrtni puk'' je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tijekom obilježavanja Dana pobjede, 9. svibnja.

Ova manifestacija je prošle godine održana u 42 zemlje, a Džajić kaže da se Banja Luka priključila akciji koja će ove godine na taj način biti održana u 64 zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close