Negodovanje

Antifašisti BiH pisali EP-u zbog izjava Željane Zovko

Podsjećaju da Zovko nije prosvjedovala i tražila intervenciju Europske komisije 2019. godine kada su vlasti Austrije i biskupije Gurk - Klagenfurt odbili dati suglasnost na održavanje zakazane mise i slavljenje fašista u Bleiburgu 18. svibnja 2019.
Vijesti / Flash | 21. 05. 2020. u 09:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko građana antifašista Bosne i Hercegovine uputilo je danas otvoreno pismo zastupnicima Europskog parlamenta i Europskoj pučkoj stranci zbog, kako su naveli, zlonamjernih neistina zastupnice Republike Hrvatske u Europskom parlamentu Željane Zovko, bivše veleposlanice BiH u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji.

U pismu navode da se Zovko obratila nadležnom povjereniku Europske komisije tražeći službenu reakciju na ozbiljne prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u BiH i kardinalu Puljiću, koji je zbog održavanja mise za Bleiburg u Sarajevu prošle subote bio žrtva medijskih napada i ugrožavanja njegove vjerske slobode i prava na kulturu sjećanja.

''To je samo jedna u nizu neistina i neutemeljenih optužbi zastupnice Zovko protiv BiH. Ovoga puta prosvjeduje povodom dostojanstvenog i demokratskog prosvjeda građana Sarajeva organiziranog zbog slavljenja vojnih zapovjednika i vojnika fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koji su samo u Sarajevu tijekom Drugog svjetskog rata zvjerski ubili više od 10.000 nevinih Jevreja, Srba, Roma, Bošnjaka i Hrvata'' - dodaju potpisnici pisma.

Podsjećaju da Zovko nije prosvjedovala i tražila intervenciju Europske komisije 2019. godine kada su vlasti Austrije i biskupije Gurk - Klagenfurt odbili dati suglasnost na održavanje zakazane mise i slavljenje fašista u Bleiburgu 18. svibnja 2019. godine.

Stav nadležnih državnih i crkvenih vlasti u Austriji obrazložen je činjenicom da je misa dio događaja koji se koristi u političke svrhe i dio je političko - nacionalnog rituala koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju povijesti. U priopćenju Katoličke crkve je navedeno da zakazana misa predstavlja nedostatak distance prema fašističkim idejama što šteti ugledu Katoličke crkve.

''Nažalost, misa koja je u Austriji prošle godine zabranjena ove godine je održana u Katedrali u Sarajevu, zahvaljujući odluci hrvatske fašističke organizacije "Počasni bleiburški vod" koja slavi Nezavisnu Državu Hrvatsku i ratne zločince koji se bili na njenom čelu. Posebno je zabrinjavajuće što je pokroviteljstvo nad slavljenjem fašističke tvorevine i njenih najokrutnijih ratnih zločinaca i ove godine pružio Sabor Republike Hrvatske'' - navodi se u pismu.

Kako su istaknuli, Europskom parlamentu i Europskoj pučkoj stranci obratili su se s uvjerenjem da podršci fašizmu iz najcrnjeg perioda europske povijesti koju propagira zastupnica Zovko, nema mjesta u Europskom parlamentu.

Dodali su da građani Bosne i Hercegovine čvrsto ostaju na putu izgradnje demokratske, multietničke i multireligijske BiH, države ravnopravnih građana koji žele biti dijelom demokratske, ujedinjene Europe utemeljene na pobjedi protiv fašizma.

Potpisnici pisma su: Raif Dizdarević, Maja Gasal-Vražalica, Dino Mustafić, Jasmila Žbanić, Senad Pećanin, Bakir Nakaš, Štefica Galić, Mehmed Halilović, Ozren Kebo, Dragan Bursać, Esad Bajtal, Slavo Kukić, Žarko Papić, Nijaz Skenderagić, Senada Kreso, Sanja Lazar, Amila Ramović, Emina Abrahamsdotter, Ferida Duraković, Zvonimir Nikolić, Samir Beharić, Srđan Puhalo, Tanja Dimitirijević Ros, Stjepan Ros, Dino Abazović, Boro Kontić, Sead Turčalo, Sinan Alić i Tanja Topić.

Kopirati
Drag cursor here to close