Banja Luka

Anketni odbor utvrđuje detalje slučaja Dragičević  

Usvojena je i odluka o formiranju anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičević.
Vijesti / Flash | 11. 05. 2018. u 07:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Pravda za Davida

Narodna skupština RS-a usvojila je u četvrtak navečer više zaključaka u vezi s daljim postupanjem nadležnih institucija u vezi s slučajem smrti banjalučkog mladića Davida Dagičevića, o kojem je vođena cjelodnevna rasprava u entitetskom parlamentu.

Usvojena je i odluka o formiranju anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, a na čelu anketnog odbora bit će Borislav Borebović (PDP).

 Usvojeno je 13 zaključaka stranaka vladajuće većine u kojima Narodna skupština traži odlučnu i beskompromisnu aktivnost nadležnih na potpunom rasvjetljavanju svih činjenica da bi bile otklonjene sve nedoumice i nejasnoće i zadovoljena pravda.

''U tome Narodna skupština posebno vidi ulogu i odgovornost Tužilaštva i traži da se sa MUP-om krajnje zakonito razmotre sve činjenice, pronađu nove i izađu u javnost sa stupnjem dostignutim u rasvjetljavanju predmeta'', dodao je Višković.

Narodna skupština traži da se ubrza istraga, ali ne na račun zakonitosti, i da se što prije javnosti priopće rezultati.

 Zaključak je i da parlament duboko žali zbog slučaja Dragičević i podržava svaki vid komunikacije s obitelji i njeno uključenje u rasvjetljavanje slučaja. Skupština razumije zabrinutost građana i podršku porodici, te zahtjev da se dođe do svih detalja koji će doprinijeti rasvjetljavanju činjenica.

Narodna skupština odbacuje svaki vid politiziranja tragičnog slučaja i traži od političkih stranaka da se ne politiziraju skupovi koji se održavaju, da se pojedinci iz političkih partija izdignu iznad političkih interesa i uzdrže od bilo kakvih komentara koji se odnose na tok istrage.

Također, očekuje od svih građana koji imaju bilo kakva saznanja koja doprinose rasvjetljavanju činjenica da ih priopće nadležnim organima i poziva da se putem društvenih mreža podrže nadležni ograni koji su mjerodavni da slučaj dovede do kraja.

Naroda skupština traži od nadležnih organa da se, ukoliko su uočeni određeni propusti pojedinca u organima koji su sudjelovali u predmetu, utvrdi njihova individualna odgovornost i poduzmu zakonom utvrđene mjere, podrazumijevajući i političku.

"Skupština razumije skupove kao što su ovi u Banja Luci i poziva da se vodi računa da se održavaju u skladu sa zakonom, bez politizacije i manipulacija. Predlažemo i da Skupština traži od Vlade da se pristupi izmjeni propisa kojim je regulirano da se postupak traženja nestalih osoba radi odmah nakon prijave nestanka", navodi se u zaključku.

 Beživotno tijelo 21-godišnjeg Davida Dragičevića pronađeno je 24. ožujka na ušću Crkvine u Vrbas u Banjaluci. Iako je policija u prvim informacijama sumnjala u nesretnu smrt, obitelj to ne prihvaća i smatra da je ubijen.

Kopirati
Drag cursor here to close