Svečana akademija

Dani antifašizma u Mostaru: Ne bojmo se, jer istina i pravda je na našoj strani

U povodu 14. veljače - Dana oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar organiziralo je niz aktivnosti pod zajedničkim nazivom 'Dani antifašizma u Mostaru'.
Vijesti / Flash | 16. 02. 2019. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne bojmo se, jer istina i pravda je na našoj strani'', u svom govoru je istaknuo Sead Đulić predsjednik Udruge antifašista i boraca NOR-a Mostar, na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu povodom 14. veljače - Dana oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu

''Pobijedit ćemo ih, samo ovako zajedno jaki i složno. Zato još jednom veliko vam hvala što smo danas u Mostaru svi zajedno, što ćemo i mi biti neki vjesnik nove slobode koja će doći u ovaj grad u punom kapacitetu kakvom svi sanjamo'', poručio je Đulić.

Član SDP-a BiH i bivši potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić u svom govoru se prisjetio 1517 žrtava fašističkog terora.

''Oni su ubijeni jer nisu htjeli pristati na tuđinsku okupaciju i nisu htjeli sudjelovati u progonu svojih sunarodnjaka. Ti Mostarci i taj Mostar je 14. februara, ne samo dočekao slobodu , on je praktično od aprilskih dana se borio za tu svoju slobodu'', kazao je Pudarić, napominjući da o tome govore i ove žrtve.

''O tome govori i organizacija ilegalnog rada unutar Mostara, u kome je svaki treći stanovnik bio aktivno uključen u borbu protiv fašista. Tada je u Mostaru bilo časno boriti se za one ideale za koje su ginuli partizani po šumama, za one ideale koji su bili utkani u samo biće Mostara; jednakost pravdu, uzajamnost i solidarnost'', rekao je, dodajući da je bilo toliko časno da su se Mostarci ponosili svojim ranama, žrtvama, često u krvi.

''Cijele su obitelji stajale zajedno, ne trebam vas podsjećati na obitelj Gojka Vukovića, koja je sva sem Gojka izginula od '41. do '45. godine'', podsjetio je Pudarić.

Inače, u povodu 14. veljače - Dana oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar organiziralo je niz aktivnosti pod zajedničkim nazivom 'Dani antifašizma u Mostaru'.

Foto: Bljesak.info / Govor Svetozara Pudarića



Manifestacija je započela u ponedjeljak, 11. ožujka, te završava danas, Centralnom manifestacijom.

Interventna spasilačka služba Mostar, Stefan M. Dietrich, Jasna Rebac, Nedžad Maksumić, Jasna Merdan Kolar, Antonio Campanini, Milan Kapor Minja, Ahmet Kukrica i Gradimir Gojer dobili su i februarska priznanja.

U planu je i posjeta Partizanskom spomen groblju, okupljanje antifašista na trgu Musala, a večeras će se na Memorijalnoj sceni 2532 odigrati predstava 'Uspavanka za Mladenku' (Dosije Grabovica).

Kopirati
Drag cursor here to close