Formiranje vlasti u BiH

Kriza bi mogla trajati do 2020.

Čelnici političkih stranaka, SNSD-a i HDZ-a s jedne, i SDA s druge strane, ne žele se zamjerati jedan drugom, ocjenjuju oni koji prate politička događanja u zemlji, i to je, kažu, suština.
Vijesti / Flash | 22. 08. 2019. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politička kriza u Bosni i Hercegovini traje od izbora, ali nakon nepostizanja konsenzusa u Predsjedništvu u vezi s ANP-om i mandatarom, jasno je da nikakve koalicije ne postoje niti djeluju, smatraju analitičari. Iz Europske unije stižu nove poruke i upozorenja.

Europski tajnik za proširenje Johannes Hahn, poručio je čelnicima SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, da se drže roka koji su postavili, nakon što su 5. kolovoza potpisali sporazum o formiranju Vijeća ministara. Ipak, političkoj krizi u BiH, još se ne nazire kraj.

Već deset mjeseci Bosna i Hercegovina nema konstituiranu vlast, i to je dovoljan pokazatelj političke krize, bez obzira na epilog sjednica Predsjedništva, koje niје usvojilo ni ANP, ali ni mandatara za Vijeće ministara, kažu analitičari. Zapravo, ništa novo. Nikakva koalicija niti postoji niti djeluje, jer da postoji, postigla bi dogovor i rješenje, prenosi BHRT.

Video: Politička kriza u BiH

''S obzirom da nema nikakvog dogovora takvog na vidiku jasno je da politčari djeluju svatko za sebe i da zapravo nemaju minimum postignutog konsenzusa, šta je to prioritet BiH'', mišljenja je Almir Terzić, politički analitičar.

A kada je riječ o prioritetima, za europske diplomate je to da bh. političari, kako kaže šef Izaslanstva Europske unije u BiH, stanu na loptu. On izražava žaljenje što nije došlo do imenovanja mandatara.

''Ja osobno mislim da postoji praktično rješenje za sva pitanja. Nije potrebno pretjerivati i dramatizirati bilo koje od ovih pitanja. Ono što je važno je da će mišljenje o aplikaciji za članstvo u EU doći na red i da će se u trenutku sagledavanja, razmatrati postoji li formirana vlast u zemlji i može li se zemlja nastaviti kretati dalje'', kazao je Lars-Gunnar Wigemark, šef izaslanstva EU u BiH.

Čelnici političkih stranaka, SNSD-a i HDZ-a s jedne, i SDA s druge strane, ne žele se zamjerati jedan drugom, ocjenjuju oni koji prate politička događanja u zemlji, i to je, kažu, suština.

''Mnoge stvari nisu jasne i ne odgovaraju onome što javno prolamaju lideri političkih stranaka pa ne bi bilo iznenađenje da dođe do nekog novog dogovora'', kazao je novinar Željko Raljić.

Ono što se događalo na sjednici Predsjedništva i ono što će se događati ubuduće je samo jedan dio užasne ružne bosanskohercegovačke stvarnosti da BiH nastavlja s agonijom koju proživljava, mišljenja je sociolog Slavo Kukić.

Analitičari ocjenjuju da postoji mogućnost da se kriza produži do izbora 2020., što bi imalo nesagledive posljedice za funkcioniranje institucija Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close