Garancije?

Amnesty International optužila europske čelnike zbog sporazuma s Turskom

Vijesti / Flash | 19. 03. 2016. u 14:44 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amnesty International optužila je europske čelnike zbog "dvosmislenih izjava" o sporazumu o vraćanju migranata u Tursku.

Vodeća svjetska organizacija za ljudska prava saopćila je da sporazum nije uspio da prikrije "neumoljivu odlučnost EU da okrene leđa globalnoj izbjegličkoj krizi".

Na osnovu plana, migranti koji stižu u Grčku bit će vraćeni u Tursku ako se odbije njihova molba za azilom.

Zauzvrat, Turska će dobiti pomoć i političke ustupke.

Na osnovu sporazuma EU i Turske, grčke vlasti još će procesuirati zahtjeve za azilom od slučaja do slučaja.

Brojni migranti, među kojima su i Sirijci, nestrpljivi su da otputuju u Njemačku i ostale zemlje EU na sjeveru kontinenta i ranije su odbijali da upute molbe za azilom u Grčkoj, bit će tretirani, ipak, u okviru novih procedura.

U sporazumu se navodi da će za svakog sirijskog migranta koji bude vraćen u Tursku, po jedan Sirijac koji već boravi u Turskoj biti naseljen unutar EU.

Direktor odjela Amnesty Internationala za Evropu i centralnu Aziju John Dalhuisen izjavio je kako obećanja EU da će poštovati međunarodno i evropsko pravo "izgledaju sumnjivo poput pilule cijanida prevučene šećerom koju je Europa prisiljena da proguta".

"Garancije da će se striktno poštovati međunarodno pravo nisu u skladu s prisilnim povratkom u Tursku svih ilegalnih migranata koji stižu na grčke otoke počevši od nedjelje", kazao je.

Turska "nije sigurna zemlja za izbjeglice i migrante", izjavio je Dalhuisen, dodajući da je svaki sporazum o vraćanju migranata zasnovan na tvrdnjama koje se navode u planu dogovorenom u petak "iskvaren, ilegalan i nemoralan", prenosi BBC.

Kopirati
Drag cursor here to close