Korupcija u zapošljavanju

Amir Zukić za 50.000 KM prodavao radna mjesta na Kliničkom centru

Vijesti / Flash | 07. 09. 2016. u 08:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Safet Bibić, glavni medicinski tehničar na ORL Kliničkog centra Sarajevo, prije petnaestak dana primio je poziv sa fiksnog broja registriranog na Središnjicu SDA. Na vezi je bio glavni tajnik Stranke Amir Zukić.

“Moramo završiti ono na Kliničkom centru”, usuglasili su se sugovornici, piše Zurnal.info.

Nekoliko dana ranije policijske agencije, radeći u okviru predmeta ''Bosna'', zabilježile su ostale kontakte Safeta Bibića. Prvo se pojavljivao kao posrednik u zapošljavanju u Elektroprivredi BiH, ali je ubrzo počeo trgovati i sa radnim mjestima na Kliničkom centru Sarajevo.

“U presretnutim razgovorima se spominje da je za zapošljavanje na Odjelu patologije Klinčkog centra potrebno izdvojiti 50.000 maraka”, tvrdi Žurnalov izvor uključen u istragu.

Aktivnosti u vezi sa zapošljavanjem na Kliničkom centru Sarajevo tekle su uhodanim tempom.

Najmanje tri osobe (imena poznata redakciji) stupile su prvo u kontakt sa Safetom Bibićem. Tražile su od njega zapošljavanje na Kliničkom centru Sarajevo. Nakon što im je rekao da je za to nužno izdvojiti između 15.000 i 50.000 maraka, ovisno o radnom mjestu koje žele, Bibić je pozivao glavnog tajnika SDA Amira Zukića s kojim je usuglašavao detalje u vezi sa zapošljavanjem spomenutih osoba.

“Za konzultacije u vezi sa ovim sumnjivim poslovima korišten je, uglavnom, telefon Središnjice SDA”, ističe izvor portala Zurnal.info.

U svim razgovorima između Zukića i Bibića spominje se novac koji će se uzeti za zapošljavanje na Kliničkom centru. No, osim ova tri zapošljavanja, Županijsko tužiteljstvo Sarajevo istražuje i ostale aktivnosti Bibića i Zukića. Tako se, naime, ovaj dvojac spominje i u kontekstu plaćanja za polaganje ispita iz anatomije na Medicinskom fakultetu Sarajevo. Tu je još i pokušaj nezakonitih upisa na ovom Fakultetu, gdje su Zukić i Bibić vršili pritisak na uposlenike ove visokoškolske ustanove.

“Osim navedenog, Zukić i Bibić se pominju i u kontekstu najmanje jednog zapošljavanja za novac u Domu zdravlja Vogošća”, navodi izvor Žurnala.

Podsjećamo, Safet Bibić uhićen je nedavno u akciji Federalne uprave policije kodnog imena ''Bosna''. Zajedno s njim tada su uhićeni Esed Džananović, izvršni direktor Elektroprivrede BiH, Nedžad Trako, Ramiz Karavdić i Senad Trako. Svi su osumnjičeni da su uzimali novac za zapošljavanje u Elektroprivred BiH.

Prema saznanjima Žurnala, Džananović je tijekom saslušanja u svojstvu osumnjičenog potpisao zapisnik u kojem je naveo da je detaljne upute za zapošljavanja primao od glavnog tajnika SDA Amir Zukića.

Međutim, Zukić do danas nije saslušan, ali istraga u ovom predmetu proširena je i na zapošljavanja na Kliničkom centru Sarajevo kojim rukovodi Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close