Nije prošlo nezapaženo

Amerika i Britanija reagirale zbog izjava bh. konzula

"Svako spominjanje ili aludiranje na rat je neprihvatljivo te su pozivi na naoružavanje ili prijetnje oružjem opasni i ne trebaju biti dio javnog diskursa", naveli su iz Veleposlanstva SAD-a.
Vijesti / Flash | 19. 10. 2021. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Objave konzula BiH u Frankfurtu Admira Atovića izazvale su brojne reakcije, a o tom slučaju oglasila su se i veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije u BiH.

"Imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost BiH, vrlo smo zabrinuti zbog neprestane retorike podjela koja zabrinjava javnost širom zemlje. Bilo je teško uspostaviti mir u BiH", poručeno je iz američkog veleposlanstva.

Kako je za Srnu rečeno iz Veleposlanstva SAD-a u BiH, svako spominjanje ili aludiranje na rat je neprihvatljivo te su pozivi na naoružavanje ili prijetnje oružjem opasni i ne trebaju biti dio javnog diskursa.

Oni su pozvali sve političke lidere i dužnosnike u BiH "da se suzdrže od davanja ovakvih štetnih izjava" i da se fokusiraju na pomirenje koje je od ključnog značaja.

Također, iz Veleposlanstva Velike Britanije u BiH za Srnu je rečeno kako „u BiH nema mjesta zapaljivoj retorici koja potiče na podjele“.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je snažno predano teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Naš cilj je stabilna, prosperitetna i inkluzivna BiH. Nema mjesta zapaljivoj retorici koja potiče na podjele jer ona samo onemogućava ovaj cilj",  naveli su iz britanskog veleposlanstva.

Oni su dodali kako je, prema njihovim saznanjima, tweet konzula Atovića uklonjen te da Ministarstvo inozemnih poslova u Savjetu ministara istražuje ovaj incident.

Podsjetimo, status konzula BiH u Frankfurtu, Admira Atovića, u kojem se spominju municija iz Konjica i Goražda i haubice iz Travnika, uz podatak da u BiH živi 100.000 Bosanaca s iskustvom rata i tekbir protumačen je kao poziv na rat,  pa se Atović našao na meti kritika, a službeno izjašnjenje od njega je zatražilo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

On je priznao kako je njegova neprimjerena reakcija nije bila nimalo diplomatska, ali da je, kako on kaže, ljudska, od čovjeka koji itekako dobro zna što je rat.

Kopirati
Drag cursor here to close