Reakcije

Američko veleposlanstvo: SAD spremne koristiti sankcije

Iz Veleposlanstva Sjedinjenih Država ističu da ''ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija''.
Vijesti / Flash | 21. 10. 2021. u 08:16 Radio Slobodna Evropa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u BiH oglasila se nakon što je Narodna skupština Republike Srpske danas usvojila Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i poručila da su Sjedinjene Države spremne koristiti sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju Daytonski mirovni sporazum.

''Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprjeđenju funkcionalnosti'', navodi se u pisanoj izjavi Veleposlanstva Sjedinjenih Država za Radio Slobodna Evropa (RSE) nakon što je NSRS u srijedu 20. listopada 2021. usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Iz Veleposlanstva Sjedinjenih Država ističu da ''ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija''.

''Takve radnje bile bi neustavne i antidaytonske. Dalji razvoj na temeljima mira iz Daytonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu'', priopćeno je iz Veleposlanstva Sjedinjenih Država.

U Veleposlanstvu također navode da ''pokušaji da se pozornost građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje provedbe reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika i zdravstvenih ishoda za sve predstavljaju neodgovorno liderstvo''.

''Nastavit ćemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve'', ističe se u priopćenju Veleposlanstva Sjedinjenih Država i dodaje kako prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast.

Kopirati
Drag cursor here to close