Slučaj Tegeltija

Američko veleposlanstvo razočarano

Članovi VSTV trebalo bi da posjeduju najviše etičke i moralne standarde.
Vijesti / Flash | 04. 12. 2020. u 17:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH, kao i mnoge druge članice međunarodne zajednice i građani u Bosni i Hercegovini, razočarana je što je predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, čime se podriva uloga VSTV-a u osiguravanju neovisnog, nepristrasnog i učinkovitog pravosuđa -priopćeno je iz ovog velepslanstva.

Ističe se da je funkcionalno pravosuđe koje uživa povjerenje građana od suštinske važnosti za dalje kretanje BiH na putu euroatlantskih integracija.

Kako se u priopćenju navodi, VSTV ima neke od najvažnijih odgovornosti koje se tiču pravosuđa BiH, kao što su imenovanja i razrješenja sudija i tužitelja. Zato bi, kako se naglašava, članovi VSTV trebalo da posjeduju najviše etičke i moralne standarde.

''Iako je jučerašnja izvanredna sjednica VSTV korak u pravom smjeru, jasno je da VSTV mora da ostavi po strani profesionalne ambicije svog predsjednika ili bilo kojeg drugog člana i uradi ono što je potrebno da bi se vratilo povjerenje javnosti u instituciju koja pati od krize povjerenja'' - poručili su iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Istovremeno podsjećaju kako je na jučerašnjoj sjednici, VSTV zaključilo "da je odnos između Vijeća i međunarodne zajednice narušen zbog ovih, ali i drugih navoda".

''VSTV mora shvatiti da je izgradnja povjerenja sa građanima BiH čak puno važnija i od njegovog odnosa sa međunarodnom zajednicom'' - navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close