seli se iz turske baze

Američko nuklearno naoružanje na 400 km od BiH?

Vijesti / Flash | 19. 08. 2016. u 07:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko nuklearno oružje seli se iz turske baze Indžirlik, koja je stotinjak kilometra daleko od granice sa Sirijom, u Rumunjsku, u bazu Deveselu, zračnom linijom manje od 400 km udaljenoj od BiH.

Ova tvrdnja "Euraktiva", međunarodne mreže posvećene EU, posljednja je u nizu onih koje su se pojavile poslije neuspjelog vojnog puča u Turskoj i potonjeg zaoštravanja odnosa Ankare s Washingtonom, uz otopljavanja odnosa sa Moskvom. Za razliku od Bukurešta koji je navode odmah demantirao, Washington najavljuje odgovor.

Kakav god on bio, izvjesno je da ova tema američkoj prijestolnici nije strana. Još početkom kolovoza je Istraživačka služba američkog Kongresa za zakonodavce na Capitol Hillu već priredila izvještaj o američkom nuklearnom oružju u Turskoj. Pozivajući se na neslužbene izvještaje, ova značajna kongresna služba navodi da SAD u zračnoj bazi Indžirlik od Hladnog rata drže oko 50 komada taktičkog nuklearnog oružja, pišu novosti.rs.

Američko nuklearno naoružanje na 400 km od BiH?

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/svijet/Americko-nuklearno-naoruzanje-na-400-km-od-BiH/383624

O sigurnosti tog američkog arsenala u Turskoj, kao i u Europi, govorilo se i ranije, ali je poslije neuspjelog vojnog puča to pitanje, kako se ističe, ponovo u centru pozornosti. Podsjeća se da je tijekom pokušaja prevrata, struja u Indžirliku isključena, te da je turska vlada zabranila avionima SAD da uzlijeću i slijeću, dok je zapovjednik te baze uhićen zbog umiješanosti u pokušaj prevrata. Većina eksperata se slaže da su američke B61 bombe vrlo dobro osigurane u Indžirliku, ali sve je više onih koji se protive daljem držanju američkog atomskog oružja u Europi, a posebno u Turskoj.

Politička nesigurnost u Turskoj, uz pogoršanje odnosa Ankare i Washingtona, a imajući u vidu blizinu turske baze teritorijima koje kontrolira Islamska država, potaknulo je ideju o seobi atomskih bombi SAD na sigurniju lokaciju.

''SAD bi mogle razmotriti premještanje oružja u drugu zemlju članicu NATO, koja je opremljena za skladištenje B61 bombi i aviona za njihov transport u krizno područje'', navodi se u kongresnom izvještaju i procjenjuje se da bi diskusija o ovom pitanju mogla da se nastavi narednih mjeseci, posebno "ukoliko turska vlada ograničava pristup operacijama u Indžirliku".

U dokumentu se napominje i da bi pomjeranje nuklearnih bombi iz Indžirlika imalo značajne posljedice po odnose NATO i SAD sa Turskom. S druge strane, briselski "Euraktiv" uočava da bi premještanje atomskih bombi u Rumunjsku bilo problematično za odnose s Moskvom, jer smještanje taktičkog oružja blizu ruske granice može da izazove gnjev Rusije i dovede do pogoršanja odnosa. Istovremeno, međutim, turski portal "Hürriyet Daily News", prenosi riječi člana gornjeg doma ruskog parlamenta da bi Turska mogla da ustupi bazu Indžirlik Rusiji za intervenciju zračnih snaga u Siriji.

Kopirati
Drag cursor here to close