Kazna za političare

Američki veleposlanik u BiH: SAD odlučan kažnjavati korupciju

Cilj mogućih sankcija koje znače zamrzavanje imovine i zabranu ulaska u SAD je kazniti one koji sprječavaju napredak prema učinkovitoj i demokratskoj vlasti.
Vijesti / Flash | 08. 07. 2021. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson potvrdio je u četvrtak kako je vlada njegove zemlje odlučna u nakani da kazni lokalne političare koji svojim ponašanjem potiču korupciju i sprječavaju napredak BiH što se u pandemiji doslovno pokazalo kao smrtna opasnost po grđana koji zbog toga trpe.

“Posljednjih godinu i pol pandemije još je jače dokazalo koliko su reforme ključne za demokratsko funkcioniranje BiH i zaštitu života i opstanak građana. Dok korupcija omogućava stjecajnje nezakonitog i neobjašnjivog bogatstva, vidjeli smo njen utjecaj koji se mjeri ne samo izgubljenim prilikama nego i životima”, poručio je veleposlanik Nelson u autorskom tekstu objavljenom na blogu velepeposlanstva.

Zamrzavanje imovine i zabrana ulaska u SAD

Bijela kuća je 3. lipnja objavila posebni memorandum u kojemu je borbu protiv korupcije definirala kao pitanje od interesa za nacionalnu sigurnost SAD-a a predsjednik Joe Biden je nekoliko dana kasnije potpisao izvršnu uredbu kojom je proširio kriterije za uvođenje sankcija osobama sa zapadnog Balkana povezanim s koruptivnim aktivnostima.

Cilj mogućih sankcija koje znače zamrzavanje imovine i zabranu ulaska u SAD je kazniti one koji sprječavaju napredak prema učinkovitoj i demokratskoj vlasti i punoj integraciji u transatlantske institucije a u obrazloženju Bidenove izvršne uredbe stoji kako sadašnja situacija na zapadnom Balkanu opterećenom korupcijom “predstavlja neuobičajenu i iznimnu prijetnju za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Sjedinjenih Država”.

Pojašnjavajući što to točno znači u slučaju BiH, veleposlanik Nelson je napisao kako će SAD u suradnji s drugim međunarodnim pratnerima predvoditi “racionalne ekonomske, zakonodavne i regulatorne reforme u svrhu borbe protiv korupcije i traženja odgovornosti počinitelja koruptivnih radnji i pomagati BiH na njenom putu ka euroatlantskoj budućnosti”.

Upozorio je kako je visoki stupanj korupcije, te nesposobnost i nepostojanje volje pravosudnog sustava da istražuje, progoni i adekvatno kažnjava počintelje koruptivnih radnji imao razorne posljedice po BiH tjerajući brojne talentirane ljude na odlazak iz zemlje u kojoj njihov uspjeh ne ovisi s sposobnostima i poštenom radu nego o osobnim vezama i poznanstvima.

U BiH vlada “endemska korupcija”

Nelson je istaknuo kako u BiH vlada “endemska korupcija” čiji akteri “dobro uvezani i korumpirani pojedinci dubokih džepova” stalno podrivaju vladavinu zakona i demokratskih normi.

Oni, kao i političari koji su dio tog koruptivnog lanca, sada moraju biti spremni supčiti se s poljedicama takvog ponašanja, poručio je Nelson dodajući kako će na udaru sankcija biti i članovi obitelji korumpiranih osoba.

Uz to što će kazniti takve osobe, SAD će inzostirati da ih na odgovornost pozovu pravosudna tijela u samoj BiH.

Sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik pod američkim je sankcijama već više od pet godina jer je označen kao osoba koja ometa provedbu Daytonskog sporazuma a nakon toga je na “crnu listu” SAD dospio i njegov bliski suradnik i bivši predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić. Uz obrazloženje kaznenih mjera koje su nametnute njemu, ali i članovima njegove obitelji stoji kako je on umiješan u “ozbiljnu korupciju”.

Pravosudna tijela u BiH do danas nisu podignula nikakvu optužnicu ni protiv Špirića kao ni protiv njegovog stranačkog šefa Dodika, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close