Pomoć

Američka trgovačka komora pomogla nabavku 150.000 testova za koronavirus

U narednom razdoblju Američka trgovačka komora u BiH donirat će bolnicama diljem BiH neophodne medicinske potrepštine, s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa.
Vijesti / Flash | 06. 04. 2020. u 17:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka trgovačka komora u BiH pomogla je u nabavci 150.000 testova za koronavirus, te donirala dva brza RNA ekstraciona instrumenta Vladi FBiH.

Imajući u vidu postojeću oskudicu testova za koronavirus, Upravni odbor Američke trgovačke komore u BiH zajedno sa svojim članicama aktivno je sudjelovao u nabavci, transportu i isporuci 150.000 testova Vladi Federacije BiH.

Ova akcija rezultirala je i donacijom dva brza RNA ekstraciona instrumenta. U pitanju su dva uređaja pod nazivom Nextractor® NX-48, kompanije Genolution za ekstrakciju i brzu izolaciju DNK ili RNK iz različitih uzoraka. Korištenjem Nextractor® ubrzava se proces dobijanja rezultata testiranja na COVID-19, jer se istovremeno čisti do 48 uzoraka za 10 minuta. S obzirom na vremensko trajanje dobijanja rezultata testiranja, donirana dva uređaja pomoći će da se rezultati dobiju u što kraćem vremenskom roku, priopćeno je iz Američke trgovačke komore u BiH.

U narednom razdoblju Američka trgovačka komora u BiH donirat će bolnicama diljem BiH neophodne medicinske potrepštine, s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa.

Kompletna kampanja Komore za prikupljanje sredstava neophodnih pri nabavci medicinskih potrepština za bolnice u BiH implementirat će se u koordinaciji sa UNDP-om, koji posjeduje adekvatnu sliku o potrebama bolnica na teritoriji cijele BiH.

Američka trgovačka komora u BiH je nezavisna, neprofitna, nevladina organizacija osnovana 2001. godine kako bi unaprijedila interes i stavove kako američkih tako drugih inozemnih, regionalnih i domaćih kompanija u BiH sve s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja i promicanja visokih standarda komercijalne prakse.

Kopirati
Drag cursor here to close