Zločini u Trusini

Suđenje Ališpagi: I danas se žalio na zdravlje, tražio dopunsko vještačenje

Ališpago se i danas žalio na zdravstvene probleme i tražio dopunsko vještačenje
Vijesti / Flash | 19. 02. 2019. u 17:00 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: SUD BiH / Sa suđenja

Svjedok Tužiteljstva BiH prisjetio se ranjavanja dvojice pripadnika jedinice “Zulfikar” u akciji na selo Trusina kod Konjica 16. travnja 1993. godine.

Svjedočeći na suđenju Zulfikaru Ališpagi, koje je nastavljeno nakon četveromjesečne pauze, Atif Karović je kazao da je bio u sanitetu 45. brdske brigade Armije BiH i da mu je Seid Padalović rekao da ode u selo Gostoviće i pripremi prihvatnu ambulantu, jer se sprema akcija.

Karović je izjavio da mu je nakon početka akcije javljeno da stižu dva ranjenika i on im je ukazao prvu pomoć. Dodao je da je jedan od njih podlegao prilikom transporta radi pružanja dalje medicinske pomoći.

Svjedok je rekao da je taj dan vidio nepoznate vojnike i da je od Padalovića čuo da se radi o jedinici za specijalne namjene “Zulfikar”. Kazao je da misli da su pripadnici 45. brigade pomagali jedinici “Zulfikar” u akciji.

Karović je naveo da je taj dan ili poslije čuo da je u Trusini ubijeno 17 ljudi, kao i da su donesene puške, koje je osigurao pripadnik “Zulfikara”. Kako je dodao, kasnije su ubijeni ukopani u zajedničku grobnicu, a on je mjesto posuo krečom radi dezinfekcije.

Ališpagi se kao zapovjedniku Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” sudi da je propustio da poduzme mjere na kažnjavanju podčinjenih pripadnika zbog ubojstva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u napadu na Trusinu.

Njemu je bilo suđeno s drugim pripadnicima Armije BiH, ali je postupak protiv njega razdvojen u ožujku 2014. zbog bolesti.

Nakon nalaza vještaka, suđenje je nastavljeno 22. ožujka 2018. i od tada je saslušano pet svjedoka.

Ališpago se i danas žalio na zdravstvene probleme i tražio dopunsko vještačenje, ali mu je predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić rekla da prethodno treba dostaviti određenu dokumentaciju. Istovremeno, kazao je da ne želi da se ovo suđenje završi u njegovoj bolesti nego oslobađajućom presudom.

Kroz postupak se izmijenjalo više tužitelja i branitelja. Od današnjeg ročišta optužnicu zastupa Sedin Idrizović.

Svjedok Karović će biti unakrsno ispitan 5. ožujka, jer Ališpagina braniteljica Jasmina Iftić nije mogla doći na suđenje zbog bolesti, a zamjenski branitelj nije dovoljno upoznat s predmetom.


Kopirati
Drag cursor here to close