Val olakšanja u Europi

Alexander Van der Bellen pobijedio u Austriji

Vijesti / Flash | 04. 12. 2016. u 18:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kandidat Zelenih Alexander Van der Bellen u prednosti je pred desničarom Norbertom Hofferom u utrci za predsjednika Austrije, javljaju austrijski mediji.

Prema prvim službenim rezultatima, Van der Bellen vodi s 53,6 posto, dok Hofer ima 46,4 posto. Mediji ocjenjuju da se radi o "nedostižnoj prednosti".

Desničar Hofer na Facebooku je odmah priznao poraz. Napisao je da je neizmjerno tužan i čestitao Alexandru Van der Bellenu na pobjedi, piše Index.hr.

Novi austrijski predsjednik tako će biti 72-godišnji Alexander Van Den Bellen, neovisni kandidat kojeg su podržali Zeleni. Sin je aristokratske obitelji estonskih i ruskih korijena. Kao dijete izbjeglica zauzima se za multikulturalnu, tolerantnu Europu. Analitičari kažu da čak i ako desničar Hofer izgubi, a ljevičar Van der Bellen pobijedi, populizam će doživjeti tek privremeni udarac, a ne poraz.

Naime, Hoferova Slobodarska stranka (FPOe) vjerojatno će pobijediti na idućim parlamentarnim izborima, a njezina protuimigrantska stajališta preuzele su i 'mainstream' stranke. Nepoznanica je kolika će biti stopa sudjelovanja (76 posto 22. svibnja) nakon produljene kampanje tijekom koje su kandidati bili gotovo 11 mjeseci izloženi kao medijske lutke.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close