Assad

Aleppo veliki korak prema kraju sukoba, ali ne i završetak rata

Vijesti / Flash | 08. 12. 2016. u 08:14 K.K.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je rekao da će pobjeda u Aleppu biti ključna etapa u okončanju rata u Siriji, nakon što su njegove jedinice zauzele Stari grad i većinu pobunjeničkih četvrti u drugom po veličini gradu Sirije.

Opkoljeni i stjerani u posljednje predjele pod njihovom kontrolom u istočnom dijelu Aleppa, sirijski pobunjenici su pozvali u srijedu na trenutni petodnevni prekid vatre i evakuaciju civila. I šest zapadnih prijestolnica je pozvalo na prekid vatre, među kojima Washington, Pariz i London koji također upozoravaju na humanitarnu katastrofu u istočnom Aleppu.

Razni pozivi na primirje imaju malo izgleda da ih posluša Assadov režim koji je isključio tu mogućnost tijekom razgovora za sirijski list Al-Watan, blizak vlasti u broju za četvrtak.

"Na terenu u Aleppu danas nema primirja. Aleppo će biti pobjeda za nas, veliki korak prema kraju sukoba, ali ne i završetak rata", precizirao je Assad, prenosi Hina.

Za to vrijeme američki državni tajnik John Kerry i njegov ruski kolega Sergej Lavrov su u srijedu navečer u Njemačkoj razgovarali bez ikakvog napretka o planu prekida sukoba i evakuaciji pobunjenika i civila iz Aleppa.

"Razgovarali smo o strašno teškoj situaciji u Aleppu i razmijenili nekoliko ideja. Namjeravamo nastaviti kontakte u četvrtak ujutro", rekao je Kerry nakon jednosatnog razgovora s Lavrovim u jednom hotelu u Hamburgu u sklopu godišnjeg sastanka Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE).

Kopirati
Drag cursor here to close