Napad?

Al Jazeera potražuje slobodu medija

Vijesti / Flash | 05. 07. 2017. u 12:43 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Al Jazeera Media Network na 4. je mjestu liste zahtjeva koje su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat uputili Kataru. Zahtijevaju gašenje svih kanala i platformi Al Jazeere, a kao odgovor na te zahtjeve i jačanje svog nezavisnog glasa, Al Jazeera je pozvala na solidarnost u potrazi za slobodom medija.

Mreža, koja je kroz svoju 20-godišnju povijest postala jedna od najgledanijih, i regionalno i globalno, pridobila stotine milijuna gledatelja u 150 zemalja, često je bila u centru kontroverze. Iako napad na kanal nije ništa novo, ovo je prvi put da je mreža izašla s vlastitim zahtjevima, s obzirom na to da taj napad nije samo napad na Al Jazeeru već i na slobodu medija širom svijeta, piše Fena.

Vršitelj dužnosti generalnog direktora Al Jazeere English Giles Trendle izrazio je zabrinutost.

''Zahtjev da se zatvori Al Jazeera je pokušaj zabrane osnovnog ljudskog prava na slobodu govora. To je javni poziv za cenzuru medija i sprečavanje pristupa objektivnom izvještavanju vijesti i pripovijedanju priča'', kazao je Trendle, dodajući da ostaju posvećeni slobodnom, iskrenom i poštenom izvještavanju te da odbijaju biti zastrašeni ili ucijenjeni, cenzurni ili utišani.

Izvršni direktor Global Branda i Komunikacija u Al Jazeera Media Networku Abdullah al-Najjar potvrdio je da Al Jazeera ostaje odlučna u svojoj posvećenosti fer izvještavanju, uravnoteženom novinarstvu i pronalaženju i pokrivanju priča, piše Fena.

''Mi smo dali glas onima koji ga nemaju. Stavili smo ljude u prvi plan i ispričali priče koje bi inače ostale u mraku i uvijek smo to radili s odgovornošću i integritetom. To su osnovni principi u Al Jazeeri i to je razlog što zahtijevamo ukidanje restrikcija i kontrole nad medijima širom svijeta'', poručio je.

Nekoliko međunarodnih novinarskih udruženja, kao što su Nacionalna unija novinara i Novinari bez granica, iskazalo je podršku Al Jazeeri, odbijajući zahtjeve za njeno zatvaranje. Iste stavove iskazalo je i mnogo kolega iz regionalnih i međunarodnih medija.

''Usprkos svemu, Al Jazeera ostaje posvećena novinarskoj izvrsnosti, potvrdivši čvrstu posvećenost tome da djeluje kao glas za one bez predstavnika, i nastavlja pokrivati događaje s ravnotežom i objektivnošću. Ova lista zahtjeva koju upućuje Al Jazeera poziv je javnosti i kolegama te poziv za nastavak ovog pokreta, kako bi se osiguralo da svijet kolektivno nastavi podržavati slobodu medija'', priopćeno je iz Pres-službe Al Jazeere Balkans.

Kopirati
Drag cursor here to close