ozbiljne posljedice

Ako se ne usvoji kazneni zakon, BiH ide na 'crnu listu'

Vijesti / Flash | 13. 05. 2015. u 13:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je novinarima u pauzi zasjedanja tog doma kako misli da je kazneni zakon tema na kojoj treba zaboraviti tko je pozicija, a tko opozicija u BiH "jer se radi o vrlo ozbiljnom zakonu".

''Radi se o situaciji da, ako ne usvojimo taj zakon, Bosna i Hercegovina će pretrpjeti ozbiljne posljedice - i BiH i entiteti i županije i općine i svi mi koji živimo u BiH. Ako se ne bi usvojio danas kazneni zakon, a nadam se da će biti usvojen, BiH bi dospjela na "crnu listu" MONEYVAL-a - kazao je Džaferović.

Pojasnio je da to znači da bi sve novčane transakcije iz BiH prema vani i izvana prema BiH bile pod posebnom lupom, "bile bi smatrane sumnjivim transakcijama i prema njima bi se poduzimao poseban režim".Džaferović ističe da je to nešto što bi poslalo "jako loše signale kada je u pitanju ekonomija BiH, kada su investicije u BiH u pitanju".

''Očekujem od svih onih koji su izabrani da rade u ime građana ove zemlje, da vode računa o tome. Prema tome, pokušavati na izmjenama i dopunama Kaznenog zakona voditi neku međustranačku borbu je nešto što je zapravo na račun vlastite štete '', kazao je Džaferović. S druge strane, ustvrdio je, nigdje se u tom zakonu ne radi o prijenosu nadležnosti.

''To je jednostavno izmišljenja stvar. Ako ćemo govoriti o prijenosu nadležnosti onda možemo, kada je u pitanju kazneno djelo trgovina ljudima, govoriti o deregulaciji državnog suda i prijenosu određenih nadležnosti koje sada ima državni sud na entitetske sudove, jer je poznato da je ovim zakonom predviđeno da će se trgovina ljudima s ino-elementom tretirati od Suda BiH, a svaka druga trgovina ljudima, ona koja je unutar BiH, od entitetskih sudova'', kazao je Džaferović.

Zastupnici se na današnjoj sjednici trebaju izjasniti o zahtjevu Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona radi usklađivanja kaznenog zakonodavstva u BiH s međunarodnim pravom te usklađivanja s preporukama GRECO-a, MONEYVAL komiteta i FATF-a, međunarodnog tijela čiji je zadatak praćenje mjera za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma.
U pauzi tijekom zasjedanja Džaferović je izjavio novinarima da neće podržati Prijedlog rezolucije o Sutorini čiji je predlagač zastupnik Denis Bećirović.

''Kada je Sutorina u pitanju, povijesni razlozi su na strani BiH, ali pravni razlozi, na žalost, nisu na strani BiH. Zbog toga danas neću podržati rezoluciju'', kazao je Džaferović.

Zastupnički dom će u toku današnjeg zasjedanja razmatrati Prijedlog rezolucije o sutorini kojim se, između ostalog, predlaže da Zastupnički dom PSBiH ocijeni „neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH početkom studenog 2014. godine, a prema kojem bi Sutorina trebala voljom državnih organa BiH trajno ostati u sastavu Crne Gore“.

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma državnog parlamenta nije podržala Prijedlog rezolucije o Sutorini koju je u parlamentrnu proceduru uputio zastupnik Denis Bećirović (SDPBiH).

Kopirati
Drag cursor here to close