Dodik okom, Čubrilović skokom

Ako Dodik zatraži bit će održana posebna sjednica parlamenta RS-a

Dakle, mi ćemo se ponašati kao legalisti i u skladu s Ustavom, zakonom i Poslovnikom Narodne skupštine RS-a na zahtjev člana Predsjedništva iz RS, ukoliko takav zahtjev stigne, u zakonskom roku zakazati sjednicu parlamenta, kazao je Čubrilović .
Vijesti / Flash | 27. 08. 2019. u 16:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović rekao je danas da će, ukoliko član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS zatraži održavanje posebne sjednice entitetskog parlamenta, na šta ima pravo po članu 171. Poslovnika Narodne skupštine, ta sjednica biti zakazana sa dnevnim redom koji predloži predlagač, u ovom slučaju Dodik.

''Ukoliko član Predsjedništva predloži za dnevni red pitanja koja se tiču izmjena Ustava, o tome, po Ustavu, odlučuju narodni zastupnici dvotrećinskom većinom. Dakle, mi ćemo se ponašati kao legalisti i u skladu s Ustavom, zakonom i Poslovnikom Narodne skupštine RS-a na zahtjev člana Predsjedništva iz RS, ukoliko takav zahtjev stigne, u zakonskom roku zakazati sjednicu parlamenta s dnevnim redom koji predlagač predloži'', rekao je Čubrilović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Naglasio je da je uvjetovanje formiranja Vijeća ministara BiH i predlaganja kandidata za predsjedavajućeg tog tijela s približavanjem bilo kojem vojnom savezu, kako je navedeno u priopćenju, izmišljen uvjet zbog kojega svi u BiH trpe veliku štetu. 

''Ako je politika umješnost postizanja kompromisa i suglasnosti o onim stvarima o kojima se sugovornici mogu dogovoriti, potpuno su nejasne opstrukcije kada je riječ o izboru Vijeća ministara koje traju deset mjeseci od izbora. Stav RS kada je riječ o NATO integracijama svima je poznat, kao i Rezolucija Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Zato vezivanje ova dva pitanja jedno s drugim ili jedno za drugo nepotrebno je uvjetovanje, podgrijavanje političkih tenzija i držanje zemlje u stalnoj institucionalnoj krizi'', rekao je predsjednik entitetskog parlamenta.

Istaknuo je da je za RS nedopustivo ignoriranje izborne volje njezinih građana, ucjenjivanje i maksimalistički zahtjevi kojima se sprečava sprovođenje izbornog rezultata, posebno nakon usuglašenog sporazuma trojice lidera, koji danas mnogi, kako tvrdi, miniraju i time uvode zemlju u još veću krizu.

Kopirati
Drag cursor here to close