u koritu Bune

Akcija uklanjanja granate u Blagaju

Vijesti / Flash | 21. 10. 2016. u 09:56 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava civilne zaštite u petak je provela akciju uklanjanja i uništenja artiljerijske granate u Blagaju.

Na lokaciji ispod Lahine ćuprije u koritu Bune konstatirano je da se sredstvo nalazi na dubini 1,8 do 2 metra i da je nemoguće izvršiti uklanjanje bez zarona u vodu.


Po riječima šefa Odsjeka za eksplozivna sredstava u Federalnoj upravi Civilne zaštite Seada Vrane, radi se o haubičkoj granati od 122 milimetra koja je u slučaju detonacije pod vodom mogla za promet onesposobiti most ispod kojeg se nalazila.

Prije desetak dana mještani Blagaja prijavili su kako se na spomenutoj lokaciji nalazi neeksplodirano ubojito sredstvo nakon čega je izvršeno primarno izviđanje, gdje je konstatirano kako sredstvo ne može biti uklonjeno bez zarona, kazao je Vrana te dodao kako je cijela akcija obavljena u dvije faze.

Ronioci su na dnu rijeke Bune svezali granatu koja je zatim izvučeno na čamac i transportirana na kopno, gdje je predano timu za uništavanje eksplozivnih sredstava. Oni su ga potom transportirali i privremeno uskladištili do uništenja koje bi trebalo biti izvršeno u ponedjeljak, dodao je Vrana.

Vođa pirotehničkog tima Federalne uprave Civilne zaštite Sead Fatušić u izjavi za medije kazao je kako je granata izvučena klasičnim zaranjanjem uz pomoć operativaca na kopnu.

Inače, ovo je bila prva samostalna ronilačka operacija Federalne civilne zaštitile. Do sada su ronioci uglavnom radili uz prisustvo instruktora, no danas su imali priliku samostalno primjeniti stečena znanja i vještine.

Nakon uklanjanja granate iz Bune, planirano je da bude transportirana na poligon za uništenje i zatim i uništena.

Kopirati
Drag cursor here to close