Situacija pod kontrolom

Afrička kuga svinja pod kontrolom u Srbiji; BiH ublažila zabranu

Bosna i Hercegovina ublažila je zabranu uvoza svinjskog mesa iz Srbije,
Vijesti / Flash | 20. 08. 2019. u 20:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je u utorak da je afrička kuga svinja pod kontrolom, da nije bilo novih prijavljenih slučajeva te bolesti, kao i da pojava ove zaraze neće odložiti prestanak vakcinacije od klasične kuge svinja, koja je najavljena za listopad.

''Situacija s afričkom kugom svinja je pod kontrolom i do sada su bila registrirana samo u tri mladenovačka sela: Rabrovcu, Velikoj Krsni i Kusatku, o čemu je javnost obaviještena. Nema novih pojava'', kazao je srbijanski ministar.

Nedimović je istaknuo da su se nadležne službe spremile kao da će biti pojave afričke kuge na još deset mjesta, s nadom da se bolest neće nigdje više pojaviti, piše Beta.

Kazao je i da su kolege iz Bosne i Hercegovine ublažile zabranu uvoza svinjskog mesa iz Srbije, a sljedeće nedjelje očekuje razgovore s ministrima iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

''Doveli smo i izaslanstvo Svjetske organizacije za zdravlje životinja iz EU da im pokažemo što radimo, jer je najvažnija transparentnost'', kazao je Nedimović.

Istaknuo je da će "dati sve od sebe" da razina zabrane uvoza svinjskog mesa i prerađevina iz Srbije u okolne zemlje bude spušten u sljedećih deset do petnaest dana, a da potpuna liberalizacija bude u studenom.

On je ponovio da pojava afričke kuge svinja neće uticati na najavljeni prestanak vakcinacije od klasične kuge svinja u listopadu, što je jedan od uvjeta da Srbija izvozi svinjsko meso u EU.

Kopirati
Drag cursor here to close