Slovenija

Afera Patria nakon 10 godina definitivno otišla u sudsku zastaru

Vijesti / Flash | 02. 12. 2015. u 18:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Viši sud u Ljubljani odbacio je zahtjev nekadašnjeg premijera Janeza Janše da se omogući ponovno suđenje njemu i suoptuženim u aferi Patria, odlučivši da je taj slučaj išao u apsolutnu sudsku zastaru u kolovozu ove godine.

Janša je bio osuđen na dvije godine zatvora jer je navodno 2005. kad je bio predsjednik vlade prihvatio obećanje da će dobiti mito nakon što finska tvrtka Patria sklopi ugovor sa slovenskom vojskom o nabavci oklopnih transportera u vrijednosti 278 milijuna eura. Njegova dva suradnika bila su osuđena na 22 mjeseca.

Nakon izdržanog dijela kazne presude im je ukinuo ustavni sud, zbog povrede sudske procedure i kršenja zakonitosti.

Ustavni sud naložio je da se pred novim sudskim vijećem održi novo suđenje, ali je utvrđeno kako je slučaj deset godina nakon inkriminiraniih događaja zastario, te da do sudskog epiloga slučaja neće doći.

Viši je sud potvrdio odluku o zastari i odbacio Janšinu žalbu da se suđenje ponovi kako bi mogao biti u cijelosti sudski i politički rehabilitiran.

Sutkinja višeg suda Tanja Lombar Jenko je odbacujući Janšinu pritužbu navela da je slučaj Patria pao u apsolutnu zastaru.

Obrazložila je kako je u postupku pred sudom koji je Janšu osudio došlo do kršenja kaznenog zakona, ali da je Janšina žalba neutemeljena jer mu zastara ide u korist.

Janša je u srijedu takvo solomonsko rješenje suda na svom Twitter profilu nazvao "kafkijanskim pravosudnim obratom".

Takvi su apsurdi i izrugivanje sa zakonom mogući samo u Sloveniji kojom vladaju krugovi povezani s nekadašnjim predsjednikom Milanom Kučanom, naveo je Janša koji procese protiv sebe drži politički motiviranim progonom.

Kopirati
Drag cursor here to close