Ivo Sanader i ostali

Afera Fimi Medija: Svi tvrde da nisu krivi

Vijesti / Flash | 06. 06. 2016. u 12:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader te ostali okrivljeni u slučaju Fimi medija odbacili su na početku ponovljenog suđenja krivnju za izvlačenje višemilijunskih iznosa iz državnih tvrtki i ustanova.

Suđenje je krenulo iz početka pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda pošto je Vrhovni sud lani srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

Izjašnjavajući se o optužnici, kojom se bivšeg premijera tereti da je od 2003. do 2009. organizirao kriminalnu grupu koja je izvlačila novac iz državnih tvrtki, Sanader je ponovno odbacio krivnju, ustvrdivši da se u tom slučaju radi o konstrukciji. Poslije prvog dana suđenja novinarima je kratko izjavio da optužnica ničim nije dokazana i da se to sve više potvrđuje.

Većina okrivljenika i dosad je tvrdila da nije kriva za Uskokove optužbe, no bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić koji je na prvom suđenju priznao da je iz državnih institucija i tvrtki izvlačio novac za HDZ-ov "crni fond“, na ponovljenom suđenju tvrdi da nije kriv.

Njegov branitelj Rajko Mlinarić objasnio je novinarima da je to zakonsko pravo Barišića i njegova dodatna analiza svih dokaza s kojima želi izaći pred sud kako bi dokazao da je sve što je poduzimao radio s punom sviješću da radi zakoniti posao.

''Novim stavom o optužbi Barišić je sad pokazao da njegovo sudjelovanje u tim postupcima ne doživljava kao kriminalnu aktivnost niti bi pristao na kriminalnu aktivnosti da je tada znao da je riječ o kriminalnim aktivnostima“, kazao je Mlinarić.

Dodao je da će Barišić na ponovljenom suđenju odgovarati na pitanja svih sudionika, ali i da ostaje kod svih svojih ranijih izjava, koje će dopuniti činjeničnim tvrdnjama.

Upitan kako je moguće ostati kod iskaza u situaciji kad netko nakon priznanja krivnje kaže da nije kriv, Mlinarić je rekao da je Barišić ''suočen s činjenicama u ono vrijeme“ imao uvjerenje da je možda najbolje prepustiti se dokazima koji su tamo bili prezentirani.

„Možda je bio više u impresiji o značaju tih dokaza negi što oni realno vrijede. Vrijeme je ipak pokazalo svoje i u njemu je sasvim sazrila odluka da se ne smatra krivim“, zaključio je Mlinarić, koji će Barišića braniti do prisege s obzirom da je nedavno izabran za suca Ustavnog suda.

Na suđenju će pred novim sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Irena Kvaternik biti ispitano oko 220 svjedoka, a dokazni postupak počet će čitanjem dokumentacije.

Nakon čitanja optužnice kojom Uskok tereti Sanadera, Barišića, Ratka Mačeka, Branku Pavošević, Nevenku Jurak, HDZ i Fimi mediju za izvlačenje preko 70 milijuna kuna preko marketinške agencije Fimi media, zamjenica ravnateljice Uskoka Željka Mostečak rekla je da će optužba dokazati krivnju.

Branitelji većine okrivljenika najavili su da će uvodne govore održati nakon izvođenja dokaznog postupka. Branitelj HDZ-a Davorin Budin kazao je pak da HDZ nije krv, da tijek novca ne ide prema toj stranci i da optužnicu smatra neosnovanom. Smatra također da je kvalifikacija optužnice nakaradno postavljena te da je to što je činio Sanader, ako je činio, činio s pozicije premijera.

Predstavnik optuženog HDZ-a Vladimir Terešak ustvrdio je da su mediji presudu protiv HDZ-a ispisali puno ranije i tako izravno utjecali na rezultat tadašnjih parlamentarnih izbora.

Na novnarsku tezu da je u sudnici održao politički govor, Terešak je rekao da je on i prošli put na suđenju kazao da je donesena presuda protiv stranke davno prije početka suđenja.

Suđenje se nastavlja sutra čitanjem dokumentacije.

HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević godinu i pol, a Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna koristi. Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Vrhovni sud je zaključio da Sanader, među ostalim, nije mogao ispitati sve svjedoke koje je planirao kao ni suokrivljenike koji su priznali krivnju, a nakon iznošenja obrane, u kojoj su ga ozbiljno teretili, nisu željeli odgovarati na pitanja bivšeg premijera i njegovih odvjetnika.

Kopirati
Drag cursor here to close