Ima li pravde?

Admir Velagić: Ovo je sramota; Nitko nije kriv za smrt dječaka kojeg je ubila struja

Vijesti / Flash | 26. 06. 2012. u 10:36 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji kapetan Veleža, Admir Velagić, kaže da već danima ne može mirno spavati jer ga grize spoznaja da nitko neće odgovarati za stravičnu smrt njegovog sina Mirze, nevinog i neiskvarenog dječaka koji je imao samo 10 godina kada ga je smrtonosno stresla struja koja je na ljeto 2010. izbila s ilegalno postavljenog šanka na obali ispod Starog mosta u Mostaru.

Za tragičnu smrt dječaka bili su optuženi Senad Drljević (52) i električar Goran Fink (61) koji su, prema optužnici Tužiteljstva, ilegalno i nestručno postavili štand zbog čega je došlo do strujnog udara, ali ih je prošlog tjedna Sud oslobodio svake krivnje. Njih dvojica su bila optužena za kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi iz nehaja, te im je prijetila kazna od jedne do 8 godina zatvora.

"Mene je u petak nazvala odvjetnica i rekla mi da su njih dvojica oslobođeni krivnje. Ja sam bio šokiran. Otada mene to jede. Svaku noć razmišljam kakav je to sudac kada je mogao donijeti ovakvu presudu. Kakvo mu je srce”, ogorčen je Admir.

Dodaje da su svi dokazi upućivali na njihovu krivnju, a ni u ludilu nije očekivao ovakvu presudu.

Nisam očekivao neku drastičnu kaznu, doživotnu kaznu ili takvo što, ali srce mi se slama kad sudac kaže da nisu krivi. Kako nisu krivi? Krivi su. Bez ikakvih dozvola su postavili taj štand i zbog toga je moj sin stradao”, ogorčen je Admir.

'Je li moj Mirza kriv što se uhvatio za štand?', pita se Velagić. Prema njegovim riječima, Mirza je tog kobnog dana, 22. srpnja 2010 došao na kupanje na Neretvu. To je bilo dan prije tradicionalnih skokova sa Starog mosta.

Tragedija je nastupila u 14.55 sati kada je Mirza pokušao izići iz rijeke Neretve i pritom se uhvatio za metalnu konstrukciju šanka koji se nalazio uz samu obalu. Stresla ga je struja i treslo ga je sve dok ovaj nije iščupao prekidač”, kaže Velagić za Dnevni list koji nikada neće zaboraviti stravičan prizor.

Mirza je zadobio stravične ozljede i nekoliko sati kasnije je umro u bolnici. Otac je bio s njim do kraja.

Dijete mi je doslovce umrlo na rukama”, kaže Admir, dodavši da je tada nastupio pravi kaos u obitelji.

Radost je zamijenila neprolazna tuga i bol za Mirzom, bol koja ne prolazi, tuga koja je svakim danom sve veća i veća. Nadu moje obitelji predstavljalo je suđenje ljudima koji su prekinuli Mirzin život, nada da će dobiti zasluženu kaznu. Ništa od toga. Sin mi je umro 22. srpnja 2010., a 22. lipnja 2012 u 12 sati izrečena je presuda u Općinskom sudu Mostar.

Sudac je oslobodio Drljevića i Finka kaznene odgovornosti za počinjeno kazneno djelo”, ogorčeno navodi Admir Velagić.

On tvrdi da mu nije jasno kako su Drljević i Fink mogli biti oslobođeni, posebno zbog toga jer je postojao nalaz sudskog vještaka, u kojem je bilo napisano da je Mirzinu smrt uzrokovao ljudski faktor.

Naveo je da je Fink tijekom suđenja svjedočio kako je kobnog dana rekao Drljeviću da nešto nije u redu i da ne pali struju. Drljević ju je ipak upalio. Oni su se tijekom suđenja izvlačili na kišu, Drljević je govorio da to nije njegov štand, nego štand Kluba skakača, navodi Velagić.

Ali baš on, Senad Drljević je na samoj obali Neretve, gdje se kupaju djeca, napravio šank i postavio hladnjake da hladi pića, naravno bez ičijeg dopuštenja, tj. bez odobrenja gradskih tijela upravljanja. Imao je samo dozvolu od Kluba skakača. Njemu je, izgleda, bila dovoljna bratova dozvola - na kraju krajeva, tko njima što može. Fink, koji je umirovljeni električar, tog je dana spojio struju potrebnu da šank i hladnjak prorade”, navodi Velagić.

Obitelj se pita je li bilo pritisaka sa strane.

'Tko je odgovoran za Mirzinu smrt?. Tko je dopustio Drljeviću prikopčati struju? Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem? Komunalna, Tržišna ili pak Porezna inspekcija? Elektroprivreda? Tko je dopustio da se prikopča struja radi održavanja skokova?', pitanja su na koja Velagić traži odgovore i odgovorne za smrt svoga sina.

Predrag Tomić, tužitelj koji je vodio slučaj, jučer je tek potvrdio kako je donesena nepravomoćna odluka u ovom slučaju.

Mi smo nezadovoljni ovakvom presudom. Ovo je nepravomoćna presuda i mi ćemo se žaliti. Sada čekamo da dobijemo pismenu verziju presude pa ćemo je proučiti i vidjeti. U svakom slučaju, ja sam još na izricanju presude najavio da ćemo se žaliti. Bio sam iznenađen oslobađajućom presudom”, kazao je Tomić za Dnevni list.

Odvjetnik optuženih Finka i Drljevića, Zdravko Raič, jučer je tek rekao da on nije bio na objavi presude te da ne želi ništa komentirati dok ne dobije pismenu verziju presude.

Kopirati
Drag cursor here to close