Tvrtka iz Goražda

AC Alfa SMG i AC Alfa 5 prvi prototipi bh. puške i pištolja

Vijesti / Flash | 04. 07. 2017. u 06:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iza imena bh. kompanije koja je proizvela prototip prve domaće puške i pištolja, prvi put u povijesti naše zemlje, a što je Dnevni avaz prekjučer ekskluzivno objavio, nalazi se goraždanska firma Ac Unity“

Ovaj medij odlučio je objaviti ime ove firme, iako su ranije zbog zahtjeva te kompanije i poslovnih razloga držali taj podatak u tajnosti, a nakon što je priča izazvala ogromno medijsko zanimanje čak i u regiji te se uveliko počelo špekulirati o proizvođaču.

Ministarstvo energije, industrije i rudarstva FBiH zatrpano je medijskim upitima, zbog čega je iz ove goraždanske firme, iako još čekaju testiranja na pušku i dobivanje koda, dano zeleno svjetlo za objavu da ''Ac Unity'' stoji iza ove velike investicije, ali o više detalja još ne mogu govoriti.

Prvi prototip bh. puške napravljen je u šest različitih modela.

Prema ekskluzivnim dokumentima koje posjeduje Dnevni avaz, prvi prototip domaće vojne puške nosi naziv AC Alfa SMG 6, a posjeduje i optički nišan. Mnoge njene komponente kompatibilne su s modernim NATO puškama M16 i M4.

No, tu su i puške AC Alfa SMG1, AC Alfa SMG 2, ali i puška AC DL 44 A1, opremljena CS granatom. Prvi bh. pištolj nosi naziv AC Alfa 5.

Kopirati
Drag cursor here to close