Vučić

A što je sa pomirenjem?

Vijesti / Flash | 26. 03. 2016. u 11:35 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom presude Radovanu Karadžiću u Hagu, da je važnije govoriti o ljudskim žrtvama, patnji i pomirenju, a ne o pravno-političkim konsekvencama koje bi ta presuda mogla donijeti.

On je istaknuo da ni dva desetljeća od Daytonskog sporazuma Srbi i Bošnjaci nisu bliži jedni drugima, niti su presude poput one Karadžiću dovele do pomirenja.

Premijer je, odgovarajući na pitanje je li poslije presude Karadžiću, u kojoj piše da se u Srebrenici dogodio genocid, došlo vrijeme da i Srbija taj zločin tako kvalificira, istaknuo da oni koji inzistiraju na tome ne žele čuti suštinu, niti razmišljati o pomirenju, već samo o nečijem kažnjavanju, prenosi Tanjug.

"Važno je da pokažemo pijetet prema svim srebreničkim žrtvama, da znamo kakav je zločin počinjen, da o tome govorimo i da se to ne krije. Ali, treba govoriti i o zločinima nad našim narodom. Ne želim da pravim nekakve jednačine, ali mislim da oni koji inzistiraju i stalno ponavljaju tu mantru kojom bi da izazovu drugačije pravno-političke posljedice i ne žele da čuju suštinu i da razmišljaju o pomirenju, budućnosti, već o nečijem kažnjavanju", rekao je Vučić.

On je istaknuo da ne želi komentirati pojedinačne presude, već da je o presudi Karadžiću govorio u regionalnom političkom kontekstu, te da neće komentirati nepravosnažne presude.

"Zar mislite da nisam mogao oštro odgovoriti Izetbegoviću, dvadeset dana pred izbore, i da to javnost u Srbiji pozdravi? Ali, neću, jer vodim računa o Srbima u Bosni i Hercegovini i drugdje, ali vodim računa i o Bošnjacima u Srbiji i u Bosni i Hercegovini", istaknuo je.

Na inzistiranje da kaže kakav je njegov osobni stav prema toj presudi, Vučić je odgovorio da kao predsjednik Vlade nema prava iznositi osobni stav, a da je vlada uradila i rekla sve što je trebalo.

On je dodao i da mu se čini da njegov ton nekima nije dovoljno pomirljiv i da neki smatraju da treba sudjelovati u gaženju vlastitie zemlje.

To nećete nikada doživjeti, jer neću sudjelovati u nipodaštavanju i ponižavanju Srbije, da bi me neko vani tapšao po ramenu i rekao da je urađena velika stvar , rekao je Vučić.

Premijer je ponovio da je suština u pomirenju i dodao: "Pitajte Srbe i Bošnjake u BiH jesu li danas, 21 godinu poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma bliži jedni drugima? A pitajte i cio svijet šta je uradio za to vrijeme, za koje se ništa na polju emocija nije promijenilo".

Naučili su političari što da kažu i kako da kažu, a sve ostalo je ostalo isto, zaključio je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close