Svjedoci

Zločini u Stocu: Bošnjaci sklanjani u sabirne centre

Svjedokinja Merdar je kazala da je pravoslavne vjere i da je udata za Bošnjaka. Rekla je da je sa kćerkom Halidom bila u Gorici i da ih 1993. godine nitko nije ni protjerivao ni zatvarao.
Vijesti / Flash | 29. 11. 2019. u 07:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi svjedok Obrane na suđenju za zločin počinjen u Stocu izjavio je da je bošnjačko stanovništvo u ljeto 1993., nakon pogibije većeg broja vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), skupljeno u sabirne centre radi njihove sigurnosti.

"Poslije pogibije dobrog dijela vojnika HVO-a, da bi ih zaštitili od osvete, Bošnjaci su skupljeni. Te lokacije su osiguravane, čuvali su ih 'Domobrani'", kazao je Marko Aleksić. On je dodao da su u 'Domobranima' bili muškarci stariji od 45 godina i da im je zapovjednik bio Drago Katić, prenosi BIRN.

Svjedok je rekao da je bio u sanitetu i da je sa kolegama svaki dan od 9 do 11 obilazio stanovništvo radi dostave lijekova ili odvođenja kod liječnika. Aleksić je kazao da u sabirnim centrima nikad nije vidio Milu Pažina niti da je čuo da je zatvorene vodio da beru grožđe.

Rekao je da Pažina poznaje i da su iz istog sela. Naveo je da je prije rata optuženi većinom bio poslom na terenu u Sarajevu. Koliko je svjedoku poznato, Pažin je u ratu bio u kontakt-grupi pri HVO-u koja je obavljala određene poslove na liniji, kao i referent u Civilnoj zaštiti. Dodao je da je zapovjednik Civilne zaštite bio Ibro Mahmutović dok nije otišao, a da je Pažin i dalje bio referent.

Na pitanje Tužiteljstva, Aleksić je kazao da nikada nije vidio odluku u kojoj se zatvaranje Bošnjaka obrazlaže kao zaštita. Pažin je optužen za uhićenje, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u školi u Crnićima, odakle su premješteni u objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

S njim je optužen Vide Krešić, kome je na teret stavljeno psihičko i fizičko maltretiranje civila zatvorenih u 'Koštanoj bolnici' u Stocu. Na poziv Pažinove Obrane svjedočila je i Gica Merdar, koja je rekla da je živjela u naselju Gorica u Stocu.

Svjedokinja Merdar je kazala da je pravoslavne vjere i da je udata za Bošnjaka. Rekla je da je sa kćerkom Halidom bila u Gorici i da ih 1993. godine nitko nije ni protjerivao ni zatvarao.

Mili Pažinu, kako je navela, zahvalna je dok je živa. Ispričala je da je optuženog upoznala u ratu slučajno i da je dolazio kod njih i pitao treba li im nešto, te donosio konzerve. Napomenula je da je pomagao Bošnjacima na Gorici, kao i izbjeglicama iz Gacka i Nevesinja koje su tu bile.

Na pitanje Obrane je li Pažin bio zapovjednik logora i odvodio zatočenike na rad, Merdar je kazala da su bile priče, ali da to nije bilo točno. Ona je rekla da je Pažin bio pri Civilnoj zaštiti i da je jednom išla kod njega po propusnice za put u Metković.

Na pitanje Optužbe je li Pažin bio zapovjednik Civilne zaštite, svjedokinja je odgovorila potvrdno, dok je na dodatno pitanje Obrane potvrdila da je druga osoba bila na čelu tog organa, a da je 'Mile bio iza njega'. Nastavak suđenja je 12. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close