VSTV BiH

Završena godišnja konferencija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća

U pogledu efikasnijeg izvršnog postupka potrebno je zalagati se za izmještanje faze izvršenja izvršnog postupka iz sudova.
Vijesti / Flash | 05. 12. 2018. u 12:26 Fena
Kopirati

Na godišnjoj konferenciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), koja je održana u srijedu i četvrtak u Mostaru, kroz tri radne grupe usvojen je niz zaključaka koji se odnose na reformu pravosuđa u Bosni i Hercegovini. 

Radna grupa I, koja se bavila učinkovitošću i kvalitetom rada sudova i tužiteljstava, ukazala je, među ostalim, na potrebu da VSTV zaduži mjerodavne stalne komisije da izvrše analizu učinkovitosti rada svih sudova i tužiteljstava u BiH i predlože odgovarajuće mjere za osiguranje rješavanja predmeta u razumnim rokovima. 

Također, ukazano je kako trenutna organizacija tužiteljstava u BiH za posljedicu ima veliki broj putovanja tužitelja radi zastupanja optužnica pred sudovima što značajno utječe na učinkovit i kvalitetan rad tužitelja. Stoga je potrebno da, kroz zajedničke sastanke i suradnju, VSTV i izvršna vlast pokrenu dijalog koji će dovesti do rješenja tog problema. 

U pogledu efikasnijeg izvršnog postupka potrebno je zalagati se za izmještanje faze izvršenja izvršnog postupka iz sudova. 

Kada su u pitanju stečajni postupci, zaključeno je kako predsjednici sudova trebaju voditi računa da te postupke vode suci s odgovarajućim iskustvom i znanjem. 

Jedan od zaključaka radne grupe I odnosi se i na potrebu unaprjeđenje postojećih i uvođenja novih tehnologija s ciljem učinkovitijeg vođenja postupaka. 

Radna grupa II bavila se organiziranim kriminalom i korupcijom, a zaključeno je kako je potrebno da mjerodavna vlast ubrza uspostavljanje posebnih odjela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala na razini Federacije BiH. 

Potrebno je preispitati nadležnosti posebnih odjela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u smislu sužavanja nadležnosti te ponovno razmotriti tekstove zakona u FBiH koji reguliraju ovu oblast te uvažiti stavove radne grupe u vezi člana 25. Zakona o suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije. 

Također, potrebno je da VSTV preispita sistematizaciju u tužiteljstvima i sudovima, s naglaskom na nositeljima pravosudnih funkcija koji rade na predmetima korupcije, organiziranog kriminala, uključujući pranje novca, a u cilju jačanja resursa kako tužiteljstava u cjelini tako i svakog tužiteljstva pojedinačno. 

U zaključcima se navodi kako je potrebno pojačati tužiteljske kapacitete kroz povećanje broja kvalificiranih financijskih stručnjaka u cilju vođenja financijskih istraga u svim predmetima korupcije, organiziranog kriminala, pranja novca i oduzimanja protupravne imovinske koristi stečene ovim kaznenim djelima. 

Radna grupa III, koja se bavila temama neovisnosti, integriteta i odgovornosti, podržala je inicijativu VSTV-a koja se odnosi na Zakon o VSTV-u u segmentu koji se odnosi na postignuti stupanj neovisnosti i standarde kada je u pitanju sastav i izbor članova VSTV-a te izbor nositelja pravosudnih funkcija.

 Od predstavnika Europske unije zatraženo je da stanu iza zahtjeva VSTV-a, pod uvjetom da VSTV i pravosuđe svojim radom i rezultatima dokažu da zaslužuju podršku. 

U jednom od zaključaka navedeno je da se pravosudne institucije obvezuju provoditi Smjernice o sprečavanju sukoba interesa u pravosuđu i planove integriteta što će se pratiti od strane VSTV-a.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati