Samo beton i voda

Zaštićeni svjedok: Mnogo premlaćivanja u stolačkoj Koštanoj bolnici

Kako je kazao svjedok, poslije su vraćeni u 'Koštanu bolnicu', gdje je i on bio premlaćen, slomljeni su mu gornja vilica, zubi i rebra, a ima i ožiljak na usni. "Udarali su nogama, rukama, puškama… Ostajemo tu sedam dana", rekao je svjedok.
Vijesti / Flash | 09. 03. 2018. u 01:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u Stocu, svjedok Državnog tužiteljstva prisjetio se kako je premlaćivan u 'Koštanoj bolnici' nakon što su ga u rujnu 1993. godine uhitili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Zaštićeni svjedok 'A' – koji je iskaz dao iz druge prostorije uz distorziju lika – kazao je da se, s još nekoliko osoba, skrivao u šumi od početka srpnja do sredine rujna 1993. godine, kada su ih pripadnici HVO-a zarobili.

"Kada smo došli, smjestili su nas u hodnik bolnice, s glavom okrenutom prema zidu i podignutim rukama uza zid. Ibru Razića su odveli. Tu smo bili premlaćivani. Udarali su nas nogama, rukama. Nismo mogli vidjeti tko to radi jer smo bili okrenuti ka zidu", rekao je svjedok.

Naveo je i da su uvjeti u 'Koštanoj bolnici' bili 'nikakvi, samo beton i voda', te da su od hrane tek nakon tri ili četiri dana dobili kruh podijeljen na 18 dijelova, navodi BIRN. Svjedok je kazao da je kasnije doveden u prostoriju do one u kojoj se nalazio Razić, jer je čuo glasove, a potom je uveden u istu prostoriju.

"Ibru ne možeš prepoznati, bio je modar i leži na podu. Tu su bili Ante, Dragan, Josip i Vide Krešić. Rečeno nam je: 'Ukoliko Ibrahim kaže gdje je Ivan zakopan, bit će vam lakše.' Mislili su da Ibro zna", izjavio je svjedok.

Dodao je i da su tjerani da žice od telefona stavljaju na Ibrine uši kako bi ga udarila struja, nakon čega je Razić u jednom trenutku spomenuo Risovaču. "Sjeli smo u 'Stojadin', koji je bio Jozin ili Vidin, da idemo na lokalitet Masline s bojovnicima HVO-a. Išlo smo po šumi i kopali, nije ništa nađeno", rekao je svjedok.

Kako je kazao svjedok, poslije su vraćeni u 'Koštanu bolnicu', gdje je i on bio premlaćen, slomljeni su mu gornja vilica, zubi i rebra, a ima i ožiljak na usni. "Udarali su nogama, rukama, puškama… Ostajemo tu sedam dana", rekao je svjedok.

Vide i Josip Krešić, bivši pripadnici HVO-a, optuženi su da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u 'Koštanoj bolnici' u Stocu. Zajedno s njima optuženi su Mile Pažin i Ivica Marković, da su, kao pripadnici HVO-a, uhićivali, fizički i psihički maltretirali civile, žene, djecu i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi 'Branko Šotra' u Crnićima, a koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

Obrana je svjedoku predočila nekoliko iskaza u kojima nije spomenuo optužene Vidu i Josipa Krešića, na šta je svjedok odgovorio da jeste, koliko se sjeća, jer su i oni bili tu, ali da nema objašnjenja zašto nisu navedeni. Nastavak suđenja će biti određen naknadno.

Kopirati
Drag cursor here to close