Preventivne mjere

U Srbiji se uvodi policijski sat: Nitko ne smije na ulicu

"Od srijede od 20 sati do 5 ujutru zabrana je kreatanja svim osobama", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vijesti / Flash | 17. 03. 2020. u 20:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić u utorak navečer su na konferenciji za medije govorili o stanju u zemlji povodom koronavirusa i mjerama za suzbijanje zaraze. Predsjednik Vučić je kazao da se Srbija suočava sa nevjerojatnim izazovima kao i druge zemlje u Europi, te da u skladu sa tim i činjenicama da nisu uspjeli osigurati punu disciplinu da se smanji ugroženost za stanovništvo.

"Od srijede ujutro od 10 sati apsolutno je zabranjen izlazak na ulicu u urbanim sredinama svim osobama starijim od 65 godina, a u seoskim sredinama starijim od 70 godina", rekao je on. Kako je kazao, najveća žarišta su u Beogradu i drugim gradovima, prenosi B92.

"Organizirat ćemo lokalne samouprave svuda gdje je to moguće, pokušat ćemo da do svih domova dođemo preko mladih ljudi od 25 do 26 godina", kazao je on. Pojasnio je da na ulicu mogu izaći oni koji rade treću smjenu. Vučić je rekao da će biti otvorene prodavnice i supermarketi nedjeljom ujutro od 4 do 7 pod posebnim pravilima, gdje će svi dobiti maske i razmak između njih.

"Time garantiramo da nitko ne može ostati gladan i bez potrepština za život. Od srijede od 20 sati do 5 ujutru zabrana je kreatanja svim osobama", rekao je on.

Predsjednik je zamolio građane da razumiju rigorozne mjere

"Vojska Srbije će preuzeti sve granične prijelaze i migrantske centre i bolnice, i mora biti naoružana jer mora zaštititi liječnike", pojasnio je Vučić. Prema 1.763 osoba koje bi trebale biti u izloaciji nisu pronađene kod kuće.

Kazao je da je Narodna banka Srbije stavila moratorij na kamate za plaćanje računa u veljači, ožujku, pa i u travnju. Vučić je rekao da 'ništa drugo ne jedemo, već samo kruh imat ćemo ga dovoljno'. "U ovom trenutku imamo milijun tona pšenice, ukupne zalihe u robnim rezervama su ogromne. Sve što se tiče hrane imamo više nego dovoljno", rekao je Vučić.

On je podsjetio da će od 1. travnja plaće zaposlenima u zdravstvu biti povećane za 10 posto. "U javnom sektoru nitko neće dobiti otkaz, a plaće neće padati uopće”, istaknuo je on.

Dodao je da će za koji dan biti ukinut prijevoz, a da će za radnike biti organiziran odlazak na posao. "Želim zahvaliti zatvorenicima koji prave maske. Dobrovoljno su pristali i to zaista dobro rade. Hvala im na tome", kazao je Vučić. On je zahvalio Kini na pomoći i kazao da je razgovarao sa predstavnicima te države.

"Imali smo izvanredne razgovore večeras, želim reći da je moje obraćanje od prije dvije večeri naišao na veliku pažnju. Mnoge kineske kompanije su nam se javile da nam pomognu. Oni nama šalju veliku pomoć, ja ne mogu da kažem točno, takav je dogovor. Šalju nam svoje stručnjake", rekao je predsjednik.

Prema njegovim riječima u četvrtak stižu kineski eksperti, a on će ih sačekati na aerodromu.

Kopirati
Drag cursor here to close