Da ili ne

Tužiteljstvo traži strožije kazne za planiranje napada na SIPA-u i MUP

"Hastorovo priznanje da je on nabavio oružje bilo je da se izbjegne osuda za terorizam", naglasio je tužitelj, koji je predložio izricanje kazni bliže maksimumu, a ne minimumu.
Vijesti / Flash | 09. 10. 2019. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BIRN / Suđenje Hastoru i Božiću

Tužiteljstvo BiH je, iznoseći žalbu, zatražilo od Apelacionog vijeća Suda BiH da Maksimu Božiću i Edinu Hastoru – koji su za planiranje terorističkog napada prvostupanjskom presudom osuđeni na četiri, odnosno dvije i pol godine zatvora – poveća kazne, a Obrana da se osuđujuća preinači u oslobađajuću presudu.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić je u obrazlaganju žalbe zatražio da se Božiću i Hastoru izreknu strožije kazne i da se posebna pažnja posveti otežavajućim okolnostima koje prvostupanjski sud nije cijenio u dovoljnoj mjeri, piše BIRN.

Činjenica iz presude, prema Tužiteljstvu, da nije nastupila štetna posljedica napadom na zgrade Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu i Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije (MUP TŽ) nikako nije doprinos optuženih, već je, kako je istanuo tužitelj, akcijom istražnih organa osujećen teroristički napad.

"Nigdje nije bitno preventivno djelovati kao kod terorizma. Adekvatnom reakcijom istražnih organa, BiH je pokazala da preventivno djeluje, a rezultat je ovaj predmet", kazao je tužitelj.

Prema njegovim riječima, nesumnjivo je postojala namjera za izvršenje terorizma i nijedan od optuženih se nije pokolebao, već su vješto i planski sakupljali oružje da napadnu SIPA-u i MUP TŽ, a Božić je, nastavio je on, godinu dana predano radio na izvršenju terorističkog čina.

"Hastorovo priznanje da je on nabavio oružje bilo je da se izbjegne osuda za terorizam", naglasio je tužitelj, koji je predložio izricanje kazni bliže maksimumu, a ne minimumu.

Božić je prvostupanjskom presudom u srpnju 2019. osuđen na četiri godine zatvora, a tom odlukom je utvrđeno da je on od sredine lipnja 2017. do 10. travnja 2018. planirao i pripremao nabavku sredstava te poduzimao druge radnje kako bi izvršio napad na zgradu SIPA-e i zgradu MUP-a TŽ.

Hastor, koji je istom presudom dobio dvije i pol godine zatvora, proglašen je krivim što je u ožujku 2018. osigurao prostorije vlastite obiteljske kuće, gdje su, za potrebe izvršenja Božićevog planiranog čina, pohranili nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, streljivo i vojnu opremu.

Braniteljica Džema Hasanagić je rekla kako je tijekom čitavog postupka tvrdila da Maksim Božić nije izvršio djelo iz optužnice te da ostaje kod svih žalbenih navoda, u kojima je, osim preinačavanja odluke u oslobađajuću presudu, predložila izricanje blaže kazne. Preinačavanje u oslobađajuću ili ukidanje osuđujuće presude radi ponovnog vođenja postupka, u žalbi je istaknula i Obrana Hastora.

U svom obraćanju, Božić je naveo kako 'mala djeca znaju' da nije kriv, kao i da je umoran da se čitav život pravda je li nekoga pokušao ubiti, dok je Hastor kazao da je ovu državu nekada branio i da je ostao invalid, te da nikada nije imao namjeru da napadne ono što je branio. Apelaciono vijeće će odluku po žalbama Tužiteljstva i Obrane donijeti naknadno.

Kopirati
Drag cursor here to close