Ratni zločin

Svjedoci opisali zlostavljanja u Bileći

Kuko je istaknuo da mu je jedne prilike Bošnjak prislonio električnu palicu na tijelo i jednom pustio struju, a da je to više puta radio Osmanu Kovačeviću.
Vijesti / Flash | 23. 05. 2018. u 00:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedoci Državnog tužiteljstva su ispričali da su prilikom zatočeništva u Bileći 1992. godine bili tučeni i zlostavljani električnom palicom.

Ibro Sabljić je rekao kako je u vojarnu u Bileći doveden u svibnju 1992. zajedno s Alijom Šatorom i Ramizom Zaklanom. Kazao je da su ispred zgrade došla trojica vojnika koje su zvali Bošnjak, Grubi i Miloš. Sabljić je rekao da je čuo od drugih ljudi da se Miloš preziva Mavrak.

Nakon dolaska u vojarnu, kako je naveo Sabljić, zatvorenici su odvedeni u jednu prostoriju gdje su ih počeli tući Miloš i Grubi, što je zaustavio Bošnjak. Sabljić se prisjetio prilike kada je s dvojicom zarobljenika pozvan kod table.

"Alija Šator je imao dužu kosu, Grubi ga je uhvatio i glavu mu tukao od tablu… Grubi je uhvatio Ramiza, a Miloš mene – da nas tuku", rekao je svjedok, navodi BIRN. On je naveo i da mu je druge prilike 'gospodin Grubi stavio dva puta električnu palicu na glavu i dva puta na tijelo'.

Za Muju Lizde svjedok je kazao da su ga jednog dana pretukli Grubi i Miloš, a za Reska Lizde je pojasnio da ga je udario Bošnjak. Na pitanje Obrane Miodraga Grubačića zna li optuženog, svjedok je odgovorio 'nemam pojma', te dodao 'otprilike znam da je Grubi'.

Tužiteljstvo BiH tereti Borisa Bošnjaka, Miloša Mavraka, Miodraga Grubačića i Iliju Đajića za progon nesrpskog civilnog stanovništva tijekom 1992. Na teret im je stavljeno da su sudjelovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj vojarni 'Moša Pijade' u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike.

Prema optužnici, Bošnjak je bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost zapovjednika straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći. Na ovom ročištu je završeno saslušanje Ekrema Kuke, koji je kazao kako je u Bileći bio tučen.

Kuko je istaknuo da mu je jedne prilike Bošnjak prislonio električnu palicu na tijelo i jednom pustio struju, a da je to više puta radio Osmanu Kovačeviću. Kuko se prisjetio i da ga je Bošnjak druge prilike udario palicom po glavi uslijed čega je trpio jaku bol i strah.

U unakrsnom ispitivanju pojasnio je nikad nije saznao ime Bošnjaka. Suđenje će se nastaviti 29. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close