4. travnja

Suđenje Radončiću i ostalima: Završne riječi tužiteljstva narednog tjedna

Tatjana Savić, koja brani Bakira Dautbašića, rekla je da umjesto dvije, sada postoje tri točke optužnice, jer je jedna od njih sadržana u samoj preambuli optužnog akta.
Vijesti / Flash | 28. 03. 2018. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Sudsko vijeće objavilo zatvaranje dokaznog postupka na suđenju Fahrudinu Radončiću i još troje optuženih, iznošenje završnih riječi Državnog tužiteljstva zakazano je za narednu srijedu, 4. travnja.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović navela je da je zaprimljena izmjenjena optužnica, na šta je prigovorila Obrana.

Radončićev branilac Dragan Barbarić je rekao da postoje elemnti koji su iz činjeničnog opisa stavljeni u preambulu optužnog akta koja je sada proširena i sadrži elemente zakonskog naziva kaznenog djela.

"Ne može se u optužnici mijenjati i precizirati nešto što nije navedeno", rekao je Barbarić. Dodao je i da je u prvobitnoj optužnici kao vrijeme izvršenja naveden period od 14. prosinca 2015. do 12. siječnja 2016. godine, dok u izmjenjenom optužnom aktu stoji 'u prosincu 2015. godine'.

Tatjana Savić, koja brani Bakira Dautbašića, rekla je da umjesto dvije, sada postoje tri točke optužnice, jer je jedna od njih sadržana u samoj preambuli optužnog akta.

"Ne radi se o minimalnim izmjenama. To su izmjene na 'teže'. Iz izmjena proizilazi alternativno optuženje", istaknula je braniteljica. Tužiteljica Elvira Stanojlović je pojasnila da su u optužnici dodani mjesto i prezicirano vrijeme optuženja te da optužni akt ne sadrži niti jednu radnju koja se nije pominjala.

"U preambuli su opisane radnje kao u prethodnoj optužnici", dodala je tužiteljica. Vijeće je na kraju navelo da će se suđenje nastaviti po izmjenjenoj optužnici, ali da će se imati u vidu svi prigovori Obrane, piše BIRN.

Radončić je, prema navodima Tužiteljstva BiH, naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršitelji bili Bilsena Šahman i Dautbašić.

Na teret je Radončiću stavljeno i da je nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati je li u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša utjecati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode u Tužiteljstvu, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto veleposlanika u Sloveniji ili nekoj zapadnoeuropskoj zemlji.

Nastavak suđenja je 4. travnja kada je planirano da Tužiteljstvo započne sa iznošenjem završnih riječi.

Kopirati
Drag cursor here to close