Zločini u BiH i Hrvatskoj

Suđenje Frenkiju: Angažman kapetana Dragana

Vještak Tuhenens naznačio je da je Simatović, po vlastitom izvještaju, u to vrijeme razgovarao s Kapetanom Draganom o njegovom daljem 'korištenju' u skladu sa planom koji mu je prethodno bio predočen.
Vijesti / Flash | 21. 03. 2018. u 07:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, Obrana Franka Simatovića Frenkija negirala je da je Služba državne bezbjednosti (SDB) Srbije 1990. godine u Jugoslaviju dovela Dragana Vasiljkovića zvanog Kapetan Dragan.

Nakon što je Simatovićeva Obrana negirala da je SDB doveo Kapetana Dragana, vojni vještak Optužbe Reynaud Theunens rekao je da nije to ni tvrdio, ali da dokumenti obavještajnih organa Jugoslovenske narodne armije (JNA) kažu da je Kapetan Dragan 'angažiran u ime SDB-a Srbije'.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, Simatovićev branilac Mihajlo Bakrač opovrgavao je autentičnost sličnih vojnih dokumenata o povezanosti srpskih paravojski u Hrvatskoj i BiH sa SDB-om Srbije. Sugerirao je da je te dokumente krivotvorila posebna komisija Generalštaba Vojske Jugoslavije kako bi, poslije početka haškog suđenja Slobodanu Miloševiću, s te vojske skinula odgovornost za zlodjela paravojski tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Theunens je, međutim, uzvratio da su informacije vojne obavještajne službe o povezanosti paravojski sa SDB-om Srbije potvrđene drugim dokumentima iz ratnog doba, koje je analizirao.

Bivši prvi operativac SDB-a Srbije Simatović, optužen je, zajedno s ratnim šefom te službe Jovicom Stanišićem, za progon, ubojstva, deportaciju i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila. Te zločine, po optužnici, počinile su paravojske pod kontrolom SDB-a Srbije, poput 'Crvenih beretki', 'arkanovaca' i 'Škorpiona'. Prve 'Crvene beretke' u Kninu je, tvrde tužitelji, za račun SDB-a Srbije 1991. obučavao Kapetan Dragan.

Obrana se pozivala na Simatovićev izvještaj, s proljeća 1991. godine, po kojem je Kapetan Dragan, godinu dana ranije, u Beograd došao pod nerazjašnjenim okolnostima i da je bio u kontaktu s opozicijskim Srpskim pokretom obnove. Branilac Bakrač naznačio je i da je SDB Srbije tada nadzirala Kapetana Dragana i snimila razgovor u kojem on kaže da je 'počeo posao za Ministarstvo obrane' tadašnje Jugoslavije.

Vještak Tuhenens naznačio je da je Simatović, po vlastitom izvještaju, u to vrijeme razgovarao s Kapetanom Draganom o njegovom daljem 'korištenju' u skladu sa planom koji mu je prethodno bio predočen.

Upitan je li pronašao ijedan dokaz o 'direktnoj vezi Simatovića s Kapetanom Draganom poslije kolovoza 1992. godine', svjedok je odgovorio odrečno.

Odvjetnik Bakrač citirao je i dokument po kojem je Kaptan Dragan 1991. u Kninu djelovao u sastavu Teritorijalne obrane Srpske autonomne oblasti (SAO) Krajine, a vještak Theunens uzvratio je da su tadašnje vlasti Srbije tako prikrivale svoju umješanost u sukobe u Hrvatskoj.

Unakrsno ispitivanje vojnog vještaka Optužbe, Simatovićeva Obrana nastavit će u tijekom današnjeg dana.

Kopirati
Drag cursor here to close