Istraga stoji

Sud BiH zabrinut zbog prijetnji smrću sucima i tužiteljima

Članica VSTV-a Ružica Jukić je 10. kolovoza ove godine, s nepoznatog broja, dobila prijetnju smrću.
Vijesti / Flash | 01. 09. 2018. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine uputio je dopis Državnom tužiteljstvu povodom prijetnji smrću koje su u srpnju i kolovozu upućene predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu, te drugim sucima i rukovoditeljima pravosudnih institucija na državnom nivou.

U dopisu je izražena zabrinutost zbog činjenice da ovo kazneno djelo još uvijek nije rasvijetljeno, iako je od njegovog počinjenja prošlo više od mjesec dana, objavio je BIRN.

"Sud podsjeća da je ovim kaznenim djelom ugrožena ne samo osobna sigurnost nositelja pravosudnih funkcija kao pojedinaca, već i ukupna sigurnosna situacija koja se reflektuje na kompletno pravosuđe. U tom smislu, u dopisu se navodi da je neophodno da se okolnosti predmetnog slučaja konačno rasvijetle kako bi se otkrio i sankcionirao počinitelj ovog kaznenog djela i kako bi se ponovno uspostavilo sigurno i stabilno okruženje za neometano funkcioniranje pravosuđa", navodi se u dopisu Suda BiH.

Od Tužiteljstva je zatraženo da Sudu dostavi informaciju u kojoj fazi istrage se nalazi predmet koji je otvoren povodom prijetnji. Predsjedniku Suda Ranku Debevcu i potpredsjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Jadranki Lokmić-Misirača upućene su prijetnje smrću krajem srpnja.

Debevec je tada za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao kako je SMS-om dobio poruku koja počinje riječima 'fetva' i u kojoj ga se naziva pogrdnim imenima i dodaje – 'zbog suradnje sa Mosadom, osuđen si na smrt'.

"Nadam se da će agencije za provođenje zakona i Tužiteljstvo otkriti o kome se radi i da će ga procesuirati. To je kazneno djelo 'ugrožavanje sigurnosti' i to na najgori način", kazao je Debevec. Iz VSTV-a su tada naveli kako su prijetnje nositeljima pravosudnih funkcija 'u posljednje vrijeme učestale'. Prijetnje su početkom kolovoza upućene i pojedinim članovima VSTV-a.

Članica VSTV-a Ružica Jukić je 10. kolovoza ove godine, s nepoznatog broja, dobila prijetnju smrću. Kako je rekla, cilj ove poruke je zaplašiti nositelje pravosudnih funkcija i članove VSTV-a, piše BIRN.

U porukama, u koje je BIRN BiH imao uvid, između ostalog stoji da su predstavnici pravosuđa 'prodali presudu' predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinu Radončiću zbog čega im se prijeti 'sabljom smrti'.

Jukić je kazala da ne zna tko stoji iza poruka i prijetnji, ali da je istraga o ovom događaju u tijeku. "Nije jednostavno što tu netko prijeti, i djeci sudaca i tužitelja, ali bez obzira na to, prijetnja ne smije nikada izazvati strah da sudac zbog toga postupi nezakonito", rekla je Jukić.

Prema njenim riječima, prijetnje su dobili i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, potpredsjednica Jadranka Lokmić-Misirača, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, suci Hasija Mašović i Mirsad Strika, kao i tužiteljica Tužiteljstva BiH Diana Kajmaković.

Kopirati
Drag cursor here to close