Suđenje

Sređivanje poslova u javnim poduzećima putem sms-a

Obrana Nedžada Trake je na ovaj dokaz uložila prigovore zakonitosti i relevantnosti zbog 'načina prikupljanja dokaza i svojstva 'analitičara''.
Vijesti / Flash | 19. 11. 2019. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim poduzećima, Obrane optuženih ispitale su stručnu osobu iz Granične policije u vezi s njegovom analizom prisluškivanih komunikacija između sedmorice optuženih, kao i drugih osoba.

Vahid Selimbegović, službenik Granične policije, na suđenju je rekao kako je koristio elektronsku verziju nalaza vještaka i forenzike, odakle je vadio podatke, dodavši kako mu zapisnici o pretresanju memorije telefona nisu ni bili potrebni. Kazao je kako je kombinirao nalaze vještaka i forenzike, tako što je 'kronologijom redao podatke'.

Obranu je posebno interesiralo zbog čega se na pojedinim mjestima pojavljuju dvije poruke istog sadržaja, te kako je moguće da su one primljene na dva telefona različitih brojeva istovremeno, na što je Selimbegović 'iz osobnog iskustva' rekao da je to 'moguće ako se podaci sa starog telefona prebace u novi telefon, te pretpostavljam da se to dogodilo'.

"Ja sam namjerno stavio sve poruke i one se dupliraju", pojasnio je Selimbegović, prenosi BIRN. Selimbegović je svjedočio na suđenju Amiru Zukiću, Safetu Bibiću, Nedžadu i Senadu Traki, Ramizu Karavdiću, Esedu Džananoviću i Asimu Sarajliću, kojima se skupa sudi za nezakonita zapošljavanja u javnim institucijama.

Optuženi Ramiz Karavdić je kazao da poruka ne može doći na oba telefona istovremeno. "Pošto sam zaradio mirovinu u 'Telecomu', znam sigurno da ako čovjek ima dva telefona, poruka ne može doći na oba istovremeno", rekao je optuženi.

Obrana Nedžada Trake je na ovaj dokaz uložila prigovore zakonitosti i relevantnosti zbog 'načina prikupljanja dokaza i svojstva 'analitičara''.

Selimbegović je sa svjedočenjem počeo 4. studenog, kada je predstavio dokument 'Analiza događaja iz operativne akcije 'Bosna'', koji obuhvata period od 1. rujna 2015. do 26. rujna 2016. godine. Tužiteljica Nermina Kulenović tada je objasnila da analiza pokazuje koliko je međusobnih razgovora obavljeno između pojedinih optuženih, 'što govori o postojanju određene grupe'.

Na idućem ročištu, koje je zakazano za 2. prosinac, Obrane će izložiti prigovore i ukazati na kontradiktornosti koje se javljaju u ovoj analizi.

Kopirati
Drag cursor here to close