Premještaj

Slučaj migranti: Sprema se blokada ceste u Blažuju

Skupu su prisustvovali i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i obavještajnih agencija, a za koje su mještani imali poruku da migrante vode sebi u avliju.
Vijesti / Flash | 07. 12. 2019. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mještani Blažuja u općini Ilidža najavili su da će blokirati put prema vojarni da bi spriječili da se tu premjeste migranti iz bihaćkog kampa 'Vučjak', prenosi 'Klix'.

Na skupu održanom u petak navečer u prostorijama Sedme osnovne škole, mještani Mjesne zajednice Blažuj, pitali su načelnika općine Ilidža Senaida Memića postoji li način da spriječe otvaranje migrantskog kampa i dovođenje migranata iz 'Vučjaka' u Blažuj.

Memić je rekao da razumije da im je ova situacija teško pala, ali da trebaju poći od činjenice da migrantska kriza nije problem samo lokalne zajednice, već cijele BiH. On je obećao da će biti osigurano pojačano prisustvo policije i da će do utorka biti uspostavljena rasvjeta tamo gdje sada ne radi.

Na skupu je istaknuto da ukoliko se migrantski kamp otvori u Blažuju, troškove njegovog održavanja financijski mora pokriti BiH. "Pare treba utrošiti na ono za šta su namijenjene i ovdje, i u Bihaću, i Bosanskom Petrovcu", rekao je Memić.

Memić je dodao da je veliki problem to što mnogi migranti nemaju dokumente, što se između sebe sukobljavaju. Mještani Blažuja su tijekom skupa poručili da traže samo sigurnost za vlastite obitelji, te da nisu protiv rješavanja problema, ali uz zajednički dogovor.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i obavještajnih agencija, a za koje su mještani imali poruku da migrante vode sebi u avliju.

Sa skupa je poručeno da je općina tražila da ukoliko javni sektor sigurnosti ne može zaštititi stanovnike Blažuja, Osjeka, Ilidže, da traže angažman privatnog sektora sigurnosti, koji treba platiti Ministarstvo sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu i IOM.

Na sastanku ministra sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića i premijera Unsko-sanske županije Mustafe Ružnića rečeno je da će transport migranata iz kampa 'Vučjak' u Blažuj početi u ponedjeljak, 9. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close