Usmrtio dvije djevojke

Sarajevo: Sanjinu Sefiću 17 i pol godina zatvora

Ponovljeno suđenje Sefiću okončano je 13. ožujka završnim riječima strana u postupku, u sklopu kojih je tužiteljica tražila maksimalnu kaznu, dok je obrana zahtijevala oslobađajuću ili, eventualno, presudu za krivično djelo počinjeno iz nehata.
Vijesti / Flash | 19. 03. 2020. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kantonalnom sudu Sarajevo u četvrtak je Sanjin Sefić optužen za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo 'Neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći', osuđen na 17 i pol godina zatvora, potvrdio je odvjetnik Kerim Čelik za 'Dnevni avaz'.

Podsjećamo da se Sefić optužnicom teretio za izazivanje prometne nesreće u listopadu 2016. godine u Sarajevu, u kojoj su smrtno stradale Selma Agić iz Bugojna i Edita Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Novo suđenje u ovom predmetu uslijedilo je nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo prvostupanjsku/nepravosnažnu presudu izrečenu Sefiću i drugima i predmet vratio Kantonalnom sudu na ponovno odlučivanje.

Ponovljeno suđenje Sefiću okončano je 13. ožujka završnim riječima strana u postupku, u sklopu kojih je tužiteljica tražila maksimalnu kaznu, dok je obrana zahtijevala oslobađajuću ili, eventualno, presudu za krivično djelo počinjeno iz nehata.

Sefić je nakon zločina koji je počinio, bio u bijegu te se u Novom Sadu predao policiji, nakon čega je izručen BiH.

Današnja presuda izrečena je bez prisustva publike, a izricanju nije prisustvovao ni Sefić, koji nije dovođen iz pritvora.

Sefić je, prema navodima iz optužnice, 10. listopada 2016. godine, u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, krećući se Golfom 6 pri brzini od 100 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, vozeći velikom brzinom, automobilom udario djevojke, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Istu noć preko Graničnog prijelaza Uvac pobjegao je u Srbiju, gdje je i uhićen. Suđenje Sefiću i drugima počelo je 21. ožujka 2017. godine, nakon što je Sefić poslije uhićenja u Srbiji i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka u siječnju iste godine izručen bh. pravosuđu.

Presudom iz rujna 2018. bio je osuđen na 14 i pol godina zatvora, navodi portal crna-hronika.info. Novo suđenje u ovom predmetu uslijedilo je nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo tu presudu i predmet vratio Kantonalnom sudu na ponovno rješavanje.

Podsjećaju, optužnicom su ranije bili obuhvaćeni i Dino A., Amar S. i Saud N., kojima je na teret stavljeno krivično djelo 'Pomoć počinitelju nakon krivičnog djela'.

Nakon što su sa Tužiteljstvom KS sklopili sporazume o priznanju krivnje, osuđeni su na uvjetne kazne od po godinu i pol zatvora, a koje se neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne počine novo krivično djelo.

Kopirati
Drag cursor here to close