Migrant dođe na behar na voće

S proljećem se očekuje veći priljev migranata

Migranti imaju dobro uvezanu komunikaciju s drugim migrantima, razmjenjujući informacije, dajući upute jedni drugima za smjerove i rute kretanja ...
Vijesti / Flash | 12. 03. 2021. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj ilegalnih migranata na području Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini ponovo se povećava, a lokalne vlasti zatražile su pomoć drugih dijelova zemlje da stanje ne bi u cijelosti izmaknulo kontroli.

Županijski ministar unutarnjih poslova Nermin Kljajić kazao je kako u ovom trenutku najmanje tisuću i pol migranata luta ulicama gradova u tom dijelu BiH i boravi u napuštenim objektima jer za njih nema mjesta u postojećim prihvatnim centrima.

"O njima nitko ne vodi računa", kazao je Kljajić novinarima u Bihaću, nakon što je o trenutačnom stanju raspravljala posebna operativna skupina koju čine najviši dužnosnici lokalne vlasti.

Priliv ilegalnih migranata u BiH iz Srbije i Crne Gore tijekom zimskog razdoblja bio je usporen, no proljeće donosi opasnost od novog migrantskog vala pa tako i pojačanog pritiska na granicu između BiH i Hrvatske.

"Od početka 2021. godine do danas, pripadnici Granične policije BiH odvratili su više od 600 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice. Naime, s obzirom na to da je bila riječ o sezonskom trendu pada priljeva migranata, već početkom ljepšeg vremena i proljeća, očekuje se intenziviranje pokušaja nezakonitih prelazaka državne granice, kada Granična policija BiH gotovo svakodnevno odvraća i preko stotinu osoba od pokušaja nezakonitog prelaska granice.

Najviše je državljana Pakistana, Afganistana, Bangladeša. Prema do sada zabilježenim slučajevima, migranti su nezakonito pokušavali prijeći državnu granicu samostalno ili uz pomoć krijumčara i organiziranih kriminalnih skupina za krijumčarenje migranata.

Migranti se većinom kreću u manjim skupinama te sporednim putnim komunikacijama i slobodnim pješačkim kretanjem pokušavaju prijeći preko državne granice, a najčešće zaobilazeći granične prijelaze, pokušavaju se prebaciti plovilima ili gazeći preko rijeke Drine, skrivanjem u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila te na druge načine.

Imaju dobro uvezanu komunikaciju s drugim migrantima, razmjenjujući informacije, dajući upute jedni drugima za smjerove i rute kretanja, te pokušavaju pronaći najlakše načine da dođu do zemalja Europske unije", kazala je za Bljesak.info Franka Vican glasnogovornica Granične policije BiH.

Foto: Bljesak.info / Pogled prema ...

Postojeći prihvatni centri u Unsko-sanskoj županiji predviđeni su za smještaj 2500 migranata, no neki od njih primili su i veći broj ljudi.

Tako u prihvatnom centru "Miral" u Velikoj Kladuši, koji je predviđen za smještaj do 700 osoba, sada boravi njih oko 950. Općinske i županijske vlasti pri tom inzistiraju da se i taj centar zatvori, a migranti premjesti na lokaciju izvan naselja, kako je to bio slučaj s onima koji su boravili u kampu "Bira", a sada su u selu Lipa, 20-tak kilometara udaljenom od Bihaća.

Lokalna policija migrante-lutalice odvodi u taj kamp, no on još nije u cijelosti osposobljen.

"Zatražili smo od tijela vlasti BiH da hitno otvore nove kampove u drugim dijelovima zemlje", kazao je predsjednik županijske vlade Mustafa Ružnić.

Najavio je kako neće biti dopušteno iznajmljivanje smještaja migratima u privatnim objektima te kako će inspekcijske službe dobiti nalog provoditi pojačani nadzor da bi se to spriječilo.

"S ciljem adekvatnog odgovora na migracijski pritisak, Granična policija BiH kontinuirano poduzima mjere i radnje i ulaže dodatne napore da u sklopu vlastitih kapaciteta, te uz podršku i ispomoć drugih policijskih agencija u BiH, osigura pojačano prisustvo policijskih službenika u nadzoru državne granice i svim identifikacijskim mjestima mogućeg nezakonitog prelaska državne granice. Najveći dio navedenih mjera poduzima se u zonama odgovornosti postrojbi Granične policije BiH koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, a to je upravo na istočnom dijelu granice iz smjera Srbije i Crne Gore", kazala je Vican.

Kopirati
Drag cursor here to close